Leder

Passrot begrenser friheten vår

Uten pass blir ferie i utlandet bare en fjern drøm. Men situasjonen med rot med pass kunne vært unngått.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Nordmenn gråter i fortvilelse. Folk kan reise igjen etter pandemien. Men etter to år er en halv million uten gyldig pass. Og nå er det umulig å få pass tidsnok til ferieturen.

For lange køer. For få i politiet som kan gjøre jobben. Problemer hos selskapet som lager pass. Mangel på deler til passene. Alt dette gjør at mange i Norge ikke får reist til utlandet.

Men mye av vanskene var forutsigbare. Før korona var det også mangel på timer for å få pass. Spesielt før sommerferien.

Denne uka blir det oppvask i Stortinget. Politikerne fra opposisjonen spør justisministeren om hvorfor myndighetene ikke har løst saken. Foreløpig har Emilie Enger Mehl få løsninger å komme med.

Retten til å reise inn og ut av Norge står det om i Grunnloven. Jurister mener at folks rettigheter brytes fordi folk ikke får pass i tide. Passet er også en slags nøkkel til å komme inn i andre land i verden. Derfor er det så viktig.

Det er fortsatt tid til å finne løsninger. Sverige gjør prisen på sine ID-kort billigere. De håper folk vil velge det framfor pass. Kanskje vil land i Europa godta andre norske papirer for å la nordmenn slippe inn.

Uansett må nok en del ta enda en ferie i Norge. Trøsten er at grensa til land i Norden er åpen. Og det er deilig å være norsk i Danmark.

--

Her kan du lese om hvordan du kan skaffe deg pass eller ID-kort.

Skal du reise uten pass? Da kan du dra hit.



Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå