Norge

– Fikk ulovlig støtte fra staten

Hurtigruten har mottatt ulovlig støtte fra staten. Det sier Det europeiske forbundet for fri handel (EFTA).

Hurtigruten kan bli nødt til å betale tilbake millioner av kroner. Årsaken er at de har fått penger ulovlig fra staten. Det mener Det europeiske forbundet for fri handel (EFTA) sitt organ for overvåking, ESA, ifølge nyhetsbyrået NTB.

ESA startet en granskning av støtte til Hurtigruten i fjor sommer. De hadde mistanke om at selskapet hadde fått ekstra støtte fra staten på 181 millioner kroner i 2008. En slik ekstra støtte er i strid med Norges avtale med det Europeiske økonomiske samarbeids-område (EØS). Onsdag sa ESA de har funnet ut at Hurtigruten har fått ulovlig støtte.

– Norge ga Hurtigruten ekstra penger i 2008. Det var for å kjøpe tjenester til transport mellom Bergen og Kirkenes. Betalingen fulgte ikke EØS sine regler om støtte fra staten. Hurtigruten må betale tilbake det de har fått for mye til norske myndigheter, opplyser ESA.

Men ESA sier ikke hvor mye av støtten som er ulovlig. Ulovlig støtte kan ødelegge konkurransen i markedet. Staten får beskjed om å regne ut tallet selv. De må også kreve det tilbake fra Hurtigruten. Staten har mulighet til å klage saken inn til EFTA-domstolen i Luxembourg. Men de må likevel begynne å regne ut tallet med en gang.

LES MER HER: Folkefesten er over

Siste utgave

På forsiden nå