Norge

«Mysterier» snurrer rundt på Nationaltheatret

Vær klar til å bli svimmel. Nationaltheatret snurrer snart i gang sin tolkning av Knut Hamsuns «Mysterier».

Knut Hamsuns roman kom ut i 1892. Boka handler om en fremmed som kommer til byen og forandrer alt.

Romanen er full av mystiske hendelser og forførende personer.

Det er den spanske regissøren Calixto Bieito som har ansvaret for teaterstykket. Det har premiere på Nationaltheatret fredag.

– Jeg synes «Mysterier» er en veldig livlig historie. Det dirrer av seksuell og undertrykt spenning. Dette har Calixto klart å få fram. Han vil gjerne utfordre det typisk norske. Han vil ha fram begjæret og det bankende hjertet, sier Jan Gunnar Røise.

Det er han som har på seg gul frakk for å spille den mystiske tilreisende Johan Nilsen Nagel. Han ser ting hos befolkningen som de kanskje ikke engang vet om selv. Han som tvinger ukjente sider fram i lyset. Han som kaster lange blikk etter kvinnene på stedet.

– Det er ekstremt høy puls og et snurrende scenerom i alt det vakre og sommerlige. Jeg må være opplagt, sier Røise til nyhetsbyrået NTB.

Skuespilleren forteller at «Sult» var hans første store møte med Hamsun. Han ble overrasket da han leste seg opp på boken.

– Jeg skulle ønske at jeg kunne sett de første som leste boken. Den er skrevet på en veldig spesiell måte, sier han.

Røise sier det var den indre dialogen i «Mysterier» som traff ham.

– Hamsun er som en ur-Knausgård. Blikket hans er utrolig. Han ser oss så skarpt og godt. Han får fram hvor dumme og selvbevisste vi kan være. Han forteller klart og tydelig at vi ikke er alene.

Røise forsto etter hvert hvor komplisert og interessant Nagel virkelig er.

– Det var en eldre og erfaren skuespiller som gjorde meg klar over hvor dyp denne personen er. Nagel er legendarisk. Han er på nivå med Peer Gynt. Kanskje er han ikke så ulik Gynt heller. Han er både god og motbydelig. Han leter etter sannheten og kan også forsvare de svake. Men han er også en skummel forfører og lyver mye, sier Røise.

På hovedscenen i Nationaltheatret står det et stort stål-stillas. Det er inndelt i ulike rom. Der «bor» de ulike personene i teater-stykket. Martha Gude, Doktor Stenersen, Student Øien og Fullmektig Reinert titter ut mens stillaset snurrer rundt. Det er som et dukkeskap i stål, der skuespillerne klatrer og synger.

– Jo da, man blir litt svimmel, sier Andra Bræin Hovig. Hun spiller den vakre og gåtefulle Dagny Kielland. I en av scenene må hun løpe og skrike mens Nagel jager henne.

Hun møter oss i tidsriktig kostyme. Skuespilleren synes at historien i «Mysterier» er tidløs.

– Når du leser romanen, blir du overrasket over hvor frekk og frisk den er, sier hun.

– «Mysterier» har alltid vært en favoritt. Jeg fikk romanen av en onkel allerede i 1990. Etter det har jeg alltid hatt den med meg. Så jeg kjenner Dagny ganske godt, sier hun.

Bræin Hovig sier at hun liker regissøren Calixto Bieitos tolking av stykket.

– Han legger vekt på at Dagny og Nagel er like smarte. Hun er ikke bare en drømmekvinne. Hun leser mange bøker og er smart, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå