Norge

Staten skal hjelpe bedrifter med husleie og strøm

Små og mindre bedrifter sliter økonomisk. Årsaken er korona-krisen. Bedriftene skal få hjelp til å betale utgifter som husleie og strøm.

Nesten 300.000 personer i Norge er uten jobb. Årsaken er korona-viruset. Svært mange bedrifter frykter at de ikke kan fortsette. De trues av konkurs.

LES OGSÅ: Hva skjer når du ikke får jobbe?

– Bedrifter hadde full drift den ene dagen og nesten null over natten. De tjener ikke penger. Mange bedrifter har stanset driften og permittert folk. Men de faste utgiftene forsvinner ikke, sier Jan Tore Sanner på en pressekonferanse fredag. Han er finansminister.

Staten har laget bedre ordninger for folk som plutselig er uten jobb. Bedriftene har fått lån. Staten har utsatt skatt og avgifter. Men det er ikke nok.

Bedrifter må for eksempel betale husleie og forsikringer. Derfor kommer staten med en ny ordning.

– Det blir en slags kontantstøtte for bedrifter, forklarer Sanner.

Ordningen er laget i samarbeid mellom staten, næringslivs-organisasjoner og bankene.

Slik fungerer ordningen:

* Bedrifter må søke om støtte for faste utgifter. Støtten kommer rett på bedriftens konto.

* Søknaden skal behandles automatisk.

* Støtten er for bedrifter som opplever at de nesten ikke tjener penger.

* Ordningen skal gjelde først for to måneder. Men den kan bli forlenget.

* Staten kommer ikke til å betale alle faste kostnader. Men de vil betale en del. Bedrifter som har blitt pålagt av staten å stenge, vil få litt mer enn andre.

* Ordningen vil trolig koste mellom 10 og 20 milliarder kroner i måneden. Den kan bli forlenget.

* Bedrifter skal søke om støtte via en portal. Der sjekkes opplysninger mot registre og opplysninger i staten. Så blir støtten utbetalt fra bankene direkte på konto.

* Den som søker, er ansvarlig for at informasjonen i søknaden er riktig. Informasjonen kan kontrolleres. Slik staten hindre at ordningen ikke blir misbruk.

* Detaljene i ordningen vil være klar så raskt som mulig. De kan også bli endret underveis.

* Portalen skal være veldig enkel å bruke. Det kan ta to til tre uker å få ordningen til å fungere.

Sanner takket for det gode samarbeidet for å få til løsning.

Finansministeren oppfordret også utleierne til å bidra til dugnaden. Sanner forutsetter at alle hjelper i den situasjonen som er. Noen utleiere har allerede sagt at de vil gjøre det.

– Vi har stor tro på at dette betyr mye for mange som sliter. Og at vi slipper unødvendige konkurser. Den vil gjøre arbeidsplassene tryggere. Det handler om at folk har en jobb å gå til, når vi er tilbake igjen, sier Sanner.

Næringsminister Iselin Nybøe forutsetter at alle i næringslivet hjelper til for å få Norge til å komme seg gjennom krisen.

Her kan du lese alt om korona-krisen!

Siste utgave

På forsiden nå