Norge
Bilde 1 av 2

En annerledes russetid

Korona-smitte har avlyst russetiden for noen. Men mange russ har også vært flinke. I Moss skryter politiet av russen.

I mai pleier både by og bygd å være farget av røde, blå og svarte dresser. Busser og biler spiller høy musikk. Det flyter av kort med grove vitser.

Det er unge mennesker som feirer slutten på videregående skole. I år er det derimot mindre russ å se i gatene. Færre russekort å få.

For de aller fleste har russetiden blitt utsatt i en hel måned. Noen steder har flere russ blitt smittet med korona. I Grenland i Telemark og Vestfold er feiringen avlyst. Andre steder har ingen russ blitt smittet. Men i hele Norge har russetiden vært preget av strenge regler.

Siden 1905 har avgangselevene på videregående tatt på seg russelua. Den med dusk. Kanskje henger en ispinne eller smokk i dusken, om de har klart å få en knute. Russetiden skal være en felles feiring. Det skal være store fester og samlinger.

– Det har vært utfordrende å planlegge russetiden. Vi har jobbet for at den skal bli så bra som mulig. Med de begrensingene vi har. Det virker som at folk er fornøyde, sier Birk Juul Aschjem til Klar Tale.

Han er russepresident i Moss. I Moss er det omtrent 450 russ. Ingen har vært smittet siden feiringen startet i april.

Aschjem og styret har planlagt aktiviteter for russen. Regler for smittevern har gjort at de har måttet være kreative. Heldigvis kunne de lære av russen i fjor. Også da var russefeiringen preget av korona-regler.

Russestyret i Moss har samarbeidet mye med kommunen. Skolene, overlegen, politiet, vaksine-senteret og test-stasjonen har hjulpet til. Sammen har de jobbet for en trygg russefeiring.

Bildet viser russepresten i Moss.

Torsdag ble russen døpt. Da fikk alle sitt russenavn på lua. Det skjedde som en slags drive thru. Alle fikk en egen tid de skulle komme kjørende. Og skal vi tro presidenten selv, så gikk det over all forventning. Politiet var også invitert.

– Jeg må si at russen har oppført seg veldig bra. Det har vært lite problemer. Og jeg må rose russestyret for måten de har jobbet på, sier Knut Nygård til Klar Tale. Han er politibetjent i Moss politidistrikt.

Politiet samarbeider med russen hvert år. Men i år har det vært litt annerledes. De har måttet dele ut informasjon og råd på nye måter. Det ser det ut til at har virket. Til nå er det ingen russ som er anmeldt eller tatt for å ha brutt reglene.

Russen har samlet seg i mindre grupper og hatt god avstand til hverandre. I stedet for store fester, har russen tatt mange tester. Hver uke testes all russen for korona. De som vil teste seg enda oftere, får gjøre det.

– Vi skulle jo egentlig på landstreff og store samlinger. Vi hadde et håp om å få være russ sammen med hele Norge. Men vi var jo forberedt på at det kunne bli vanskelig, sier Sandra Wetterhus. Hun sitter i russestyret i Moss.

Mye av feiringen er annerledes enn til vanlig. Men noe er som normalt: Russen skal ta knuter. Det er oppgaver og utfordringer russen kan gjøre for å knuter i russelua. Som for eksempel å bade ute før 1. april. Eller å samle inn penger til Kreftforeningen.

I år har en ny knute kommet på lista. Å legge russekort i en kasse på skolen. Den sendes til sykehuset. Sånn får barna der russekort uten å risikere smitte.

Og selv om russen i Moss har unngått smitte, har de merket at ikke all russ har vært like flinke. Den siste måneden har det vært flere overskrifter om smitte blant russ.

– Vi har fått negative kommentarer på nett. Det føles kjipt. Noen synes det har vært ubehagelig å gå i russedressen. Vi har følt på stygge blikk fra folk, sier Sandra Wetterhus.

– Men det har også kommet fine meldinger. Mange sier vi er flinke og ønsker oss en god feiring, legger Birk Juul Aschjem til.

Folkehelse-instituttet (FHI) ønsker at all russ skal få en fin feiring. Derfor har de laget egne råd for russetiden.

FHIs råd til russen: 

  • Ta en gratis test og bli hjemme hvis du har symptomer, er syk eller i karantene.
  • Hold en meters avstand til andre.
  • Vask hender eller bruk desinfeksjon ofte. Bruk håndsprit før du deler ut russekort.
  • Ikke del flaske med andre.
  • Husk at det er mindre risiko for smitte utendørs.
  • Alle må begrense hvor mange de er sammen med. Det er for å begrense smittespredning. Det er lurt å danne mindre, faste grupper som er sammen. Ta likevel hensyn slik at ingen blir alene.
  • Unngå å ta med ungdom som ikke er russ i buss, bil eller i gruppa.

Siste utgave

På forsiden nå