Norge

Ubåt fra USA ble møtt med protester i Tromsø

Det ble ingen varm velkomst til Tromsø for en atomubåt fra USA. Den ble møtt av folk som demonstrerte mot at den fikk legge til havn.

Tirsdag kveld kom en atomubåt til byen Tromsø. Den er fra USA og har navnet USS Washington. Ubåten ble møtt av demonstranter. De mener det er farlig at havna nå blir brukt til både sivile og militære formål.

Det var vakter ved portene inn til havna. Men utenfor viste folk at de var misfornøyde med at ubåten får legge til havn i Norge. Det melder kanalen NRK.

– Dette er en form for farlig sammenblanding av militære og sivile formål. Det er en sammenblanding som kan være i strid med internasjonal rett. Men det har ikke blitt vurdert godt nok av norske myndigheter. Det sier Håkon Elvenes fra organisasjonen Nei til atomdrevne militær-fartøyer.

– Det er alltid en fare for at det kan skje noe med enhver atomreaktor. Det har vi nok av eksempler på. Og hvis det først skjer noe, vil konsekvensene være store, sier han.

Det var også mye motstand da den kom. Folk var redde for at noe kan gå galt med atom-reaktoren som driver båten.

Dette er andre gang at en slik ubåt legger til kai på Grøtsund industrihavn i Tromsø. I mai i fjor ankom USS New Mexico havna.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå