Norge

Han vil bli første nordmann i rommet

Ingen nordmenn har reist fra jorda. Men Nima Shahinian håper han kan bli den første. Han trener nå for å få reise til verdensrommet.

Shahinian er i Star City utenfor Moskva i Russland. Han er der for å trene til en mulig reise ut i verdensrommet. Om alt går som han håper, skal han få reise til Den internasjonale rom-stasjonen (ISS).

– Det er godt å være på plass i Star City etter flere år med forberedelser. Nå skal jeg starte på en vei som jeg håper vil ende med at jeg reiser til ISS, sier han.

Det europeiske romfarts-byrået (Esa) har søkt etter ulike folk på jakt etter nye astronauter. På samme tid har Shahinian jobbet uten så mye oppmerksomhet de to siste årene.

Til vanlig bor han i Oslo med to barn. Han har erfaring fra krig i Afghanistan og er industri-designer. Nå er håpet at han skal få reise ut i rommet.

Han håper å få være med på en romvandring ved en del av reisen han jobber mot. Det kan bli historiens første romvandring utført av en privat aktør.

Alle de tre største romprogrammene trener i Star City. Både Nasa fra USA, Esa fra Europa og Roskosmos fra Russland. Alle blir også sendt opp til ISS med den russiske raketten Sojuz.

39 år gamle Shahinian har fått laget et eget trenings-program. Det er laget av Space Adventures, som er et selskap fra USA. Første del er en intensiv uke med astronaut-trening.

– Denne runden med trening i Star City er den første av mange, hvis alt går bra. I løpet av de neste to årene skal jeg bruke mye tid her, sier Shahinian.

Siste utgave

På forsiden nå