Norge

Russiske barn og ungdom i Norge blir hetset

Barn og ungdom med russiske foreldre eller russisk opprinnelse blir hetset. Årsaken er krigen i Ukraina. Redd Barna har fått flere meldinger om dette.

Europa — Både voksne og barn får med seg krigen i Ukraina. Russland har invadert landet. Den ansvarlige er Russlands president Vladimir Putin.

Men barn i Norge blir hetset hvis de har tilknytning til Russland. Noen barn har russiske foreldre, andre har russisk opprinnelse. Det får de høre. Organisasjonen Redd Barna har fått meldinger fra barn.

Monica Sydgård er leder for Redd Barnas norgesprogram. Hun sier at alle voksne har et spesielt stort ansvar for hvordan de snakker om det som skjer i Ukraina når barn er til stede. Både der de er eller i sosiale medier. Det gjelder enten de er foreldre, lærere eller besteforeldre.

– Det er veldig viktig at vi voksne er oss bevisst hvordan vi snakker om andre med bakgrunn fra landene i konflikten. Vi må vite at barn hører det meste, sier Sydgård til Dagsavisen.

I Norge er omtrent 4.000 personer som er født her i landet med russiske foreldre. Det bor 1.000 personer her med ukrainske foreldre. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I tillegg kommer de som bor eller jobber i Norge og som har tilknytning til Russland.

– Verken russiske barn i Norge eller russere flest har skyld for krigen som skjer nå seg. Ingen ungdommer her til lands skal klandres på nett for hva som foregår i Kreml. Ingen barn i norske skolegårder skal mobbes for hva voksne personer velger å gjøre, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå