Norge

Synes du det er mange rundt deg som snufser nå?

Det er høst. Det blir kaldere i været, og det regner. Det gjør at det kan bli lettere å bli forkjølet. Og noen av oss kan være litt ekstra utsatt for det i år.

Host.

Kremt.

Snufs.

Vi kjenner igjen lyder av såre halser og rennende neser.

Og vi kjenner igjen tegnene på egen kropp etter at vi blir smittet. Du blir gjerne mer sliten. Det kan bli litt tyngre å puste. Du hoster og nyser.

Dette er symptomer vi de to siste årene gjerne tenker på som tegn på korona. Men det kan også være tegn på en klassisk forkjølelse på høsten. Og noen av oss kan være mer utsatte for å bli forkjølet i høst. Og forklaringen er nettopp korona.

Nederst i saken kan du lese hvilke råd som gjelder for korona nå.

For i mars 2020 stengte i praksis mye av Norge. I de to årene etter har mange jobbet fra sine egne hjem. Det gjør at folk har reist mindre til og fra jobb. Særlig med kollektiv-transport som buss, trikk og tog.

– Personer som har sittet mye hjemme de siste par årene, har kanskje ikke møtt på så mange virus. De kan være mer utsatt for å bli smittet og syke med forkjølelse når de skal ut i samfunnet igjen, sier Preben Aavitsland til Klar Tale. Han er fagdirektør ved Folkehelse-instituttet (FHI).

Bildet er Preben Aavitsland som sitter på en stein i utmark. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Er du først smittet av en type virus, så er du beskyttet mot dette i noen måneder, forklarer Aavitsland. Men du blir mindre immun med tiden, og viruset kan endre seg for mye til at kroppen din kjenner det igjen. Da er det umulig for immunforsvaret ditt å hindre det i å smitte deg på nytt.

Og det er likevel ganske mange andre virus som kan gjøre deg forkjølet, sier Aavitsland.

– Det er over hundre virus som kan føre til forkjølelse. Det vanligste er et virus som heter rhino-virus, eller nese-virus. Det finnes i over hundre varianter, sier han.

I tillegg er det fire gamle koronavirus som fører til forkjølelse. Det nye koronaviruset kan også gjøre folk forkjølet, sier Aavitsland. Det er også noen andre virus som kan føre til forkjølelse, særlig hos barn. Blant annet RS-virus, sier han.

Ifølge Aavitsland er det mange som er forkjølet nå. Forrige tirsdag sa han at det gjaldt 5 prosent av alle i Norge den siste uken. Og de aller fleste har rhino-virus eller den nye typen korona.

Årsaken til at flere blir forkjølet på høsten og vinteren er at været endrer seg. Det gjør også at FHI og sykehusene har laget planer for hva som kan komme til å skje.

– Mange virus trives bedre i den tørre vinterlufta. Da er også våre tørre slimhinner mer mottakelige for smitte. Dessuten møter vi andre mennesker mer innendørs, sier Aavitsland.

– Vi og sykehusene gjør oss klare for at det kan bli epidemier av både korona og influensa til vinteren. Vi venter også en epidemi av RS-virus hos små barn, sier han. Hvert år får mange hundre barn så tung pust at de blir lagt inn på sykehus.

Og føler du at du har vært mye småsyk de siste ukene? Da kan det være du er heldig.

– De fleste er forkjølet mellom én og seks ganger i løpet av året. Noen uheldige har enda flere, sier Aavitsland. Han sier at barn oftere blir forkjølet enn voksne.

– Men hva med korona? Hvilke råd og regler gjelder der nå?

– Hvis du blir forkjølet og føler deg syk, så hold deg hjemme. Du bør også holde deg unna eldre familiemedlemmer og venner. Du kan leve normalt igjen når du føler seg bedre, selv om du fortsatt har litt hoste eller rennende nese, sier Aavitsland.

Han sier også at det er unødvendig å teste seg. Rådet om å holde seg hjemme gjelder uansett av om prøven viser spor av korona eller ei. Men om du blir veldig syk og trenger hjelp fra lege, vil de ta prøvene som må til.

---

Forkjølelse

  • Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene i Norge.
  • Mange virus kan føre til forkjølelse, og de kan smitte lett.
  • Sår hals, nysing, rennende nese, feber, hodepine og følelsen av å være kald er vanlige tegn på forkjølelse.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå