Norge

De som er der, når du har det vondt

Folk ringer til Kirkens SOS hele døgnet. Flere av dem er usikre på om de orker livet.

– Det er kjempestor pågang. Rett og slett, sier Lasse Heimdal. Han er general-sekretær i Kirkens SOS. Organisasjonen trenger flere frivillige som kan lytte. Mange av oss trenger noen å snakke med.

Jula nærmer seg. Og den byr på mye glede, men også mye sårhet og savn.

– Jeg kunne hatt jobb til tusen flere. Men vi hadde kommet veldig langt med 500 ekstra, sier han.

Kirkens SOS på Skøyen har pyntet til jul. Pepperkaker og frukt gir energi til sultne mager. Bak hvite dører snakker frivillige med mennesker i dyp krise. Smerten deres kan være så sterk at de er usikre på om de orker å leve. En samtale kan vare i minutter. Eller vare i 1,5 time.

n

Gro kommer inn døra til Kirkens SOS. Hun er stødig i blikket, stemmen er mild. Hun vil bare hete Gro på trykk. Informasjon om etternavn, yrke og bakgrunn kan forstyrre samtalen. De som ringer Kirkens SOS, er anonyme. De som lytter, er nøytrale.

– I dag skal jeg på nattevakt, sier hun. Oppriktig glad for å kunne hjelpe. Hun har snakket med utallige mennesker over seks år i Kirkens SOS. De ringer til alle døgnets tider. Noen tidlig på natta, mens andre står opp klokka 5. De får ikke sove.

Gro har plass til mange ord i hver setning. Avbrutt av en hjertelig latter iblant. Så blir hun stille. Det å si hvilke samtaler som gjør mest inntrykk, er vanskelig. Det har blitt så veldig mange av dem.

– Overgrep. Det gjør inntrykk, sier hun.

Noen mennesker har opplevd overgrep som barn. Så har de båret det med seg helt til alderdommen. Alene. Et helt liv er blitt ødelagt.

– De har ikke kommet seg videre, sier Gro.

Men hun klarer å legge de tunge samtalene fra seg. Hun er nødt til det. Det hjelper ingen at hun grubler og tenker. At tunge skjebner og sorg biter seg fast i tankene hennes når hun skal sove.

Hos Kirkens SOS snakker de frivillige mye sammen. Både unge og eldre. Ingen blir kastet ut i oppgaven uten en grundig opplæring. Du blir heller aldri ferdig å lære, sier general-sekretær Heimdal.

– Vi ønsker oss vanlige mennesker som frivillige, sier han.

Folk kan bære på en endeløs smerte. Alle som ringer Kirkens SOS, bærer på en form for smerte. Ensomhet, sykdom, dårlig råd, depresjon og angst. Er du under 30 år gammel, er sjansen stor for at du kontakter Kirkens SOS på chat.

Organisasjonen kan få rundt 300.000 henvendelser i året. Omtrent 200.000 av dem blir besvart. Flere personer ringer mer enn én gang.

Noe er i ferd med å endre seg i samfunnet vår. Under pandemien var folk ensomme. Men nå er det flere kriser som treffer samtidig, sier Heimdal.

Alt det vi må ha for å leve, er dyrere. Banken krever mer for å låne deg penger til hus. Maten koster mer. Det samme gjør strømmen. Mange av oss har fortsatt jobb, men arbeids-søkerne blir flere. Det viser tall fra etaten Nav.

Dette er typiske ting folk sier når de kontakter Kirkens SOS:

«Jeg har økonomiske problemer.»

«Jeg kjenner på skam og maktesløshet.»

«Jeg har dårlig helse, har problemer med relasjoner og har i tillegg dårlig økonomi.»

«Jeg kjenner på dårlig samvittighet og skyldfølelse.»

Flere er bekymret for økonomien sin nå enn før. Det merker Kirkens SOS. De sammenligner november i fjor med november i år. Det viser hvor stort problemet er, ifølge organisasjonen.

For noen betyr økonomi ingenting. De har kommet til et helt annet punkt – med tanker om selvmord. Og det er mange av dem, viser Kirkens SOS sin oversikt.

På ett døgn nylig ringte det noen med slike tanker hvert 17. minutt. De frivillige vil forsøke å holde samtalen i gang. For noen er det bare godt å få si det høyt. Andre er i en mye mer akutt situasjon. Kanskje står de på en bro allerede. Klare til å hoppe.

Hvert år har noen det så vondt at de tar sitt eget liv. I fjor endte 658 liv på denne måten her til lands. Et stort flertall av disse er menn.

– Hvor viktig er det å ha noen å snakke med?

– Det er helt avgjørende, sier Heimdal.

Trenger du noen å snakke med?

Kirkens SOS har nummer 22 40 00 40

Mental Helse har nummer 116 123

ROS (spise-forstyrrelser) nås på chat og telefon 948 17 818

---

Fakta: Kirkens SOS

  • Kirkens SOS er en nasjonal krise-tjeneste.
  • De snakker med deg på telefon og på chat.
  • Omtrent 1.000 personer jobber frivillig i tjenesten rundt om i landet. I tillegg er det alltid noe som er i permisjon.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå