Norge

Slik blir feiringen i de store byene

Flere av de største byene i Norge er klare for 17. mai.

– Planleggingen går veldig bra. Vi har 110 skoler som skal gå i toget, før det blir festkonsert med flere unge talenter og Emilie Hollow på festningen.

Det sier Sarah Safavifard til nyhetsbyrået NTB. Hun er leder av 17. mai-komiteen i Oslo. Dette er første gang hun leder komiteen. Men hun synes ikke at det har vært for mye å gjøre.

– Det har vært passe arbeidsmengde. Jeg har fått god hjelp av sekretariatet. Det er lenge siden jeg selv har sett barnetoget. Nå håper jeg på en solfylt feiring med masse folk. 17. mai er best slik som vi kjenner det, sier Safavifard.

Om det blir strålande sol i Oslo på 17. mai er umogleg å seie, ifølgje meteorologane. Det er samtidig uvisse rundt korleis 17. mai-vêret blir elles i landet.
Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB / NPK

I Bergen blir det en tradisjonsrik feiring. Der starter feiringen klokken 7 om morgenen. Og varer helt til klokken 23.30 på kvelden.

– Vi har masse aktiviteter som skal foregå i Bergen sentrum. Her blir det en feiring med flere gamle tradisjoner. Mye av det vi gjør på nasjonaldagen, er tradisjoner som ble startet opp for 175 år siden. Det sier Liv Cecilie Lykke. Hun er formann i 17. mai-komiteen i Bergen.

Flaggtoget blir ett av høydepunktene. De starter klokken 10.40. Det blir også avfyrt festsalutt fra Bergenhus festning klokken 12. Klokken 13.30 blir det flyshow over Vågen/Byfjorden. På Festplassen blir det et stort arrangement for ungdommen på slutten av dagen.

– Flere artister skal blant annet opptre. Det blir dans og god stemning. Til slutt avslutter vi dagen med en oppskyting av fyrverkeri klokken 23.15, sier Lykke.

Hun gleder seg til alt som skal skje på nasjonaldagen.

– Jeg synes det er veldig flott å få lov til å være med på å synliggjøre verdien av det gode samfunnet vi får lov til å leve i. Det er egentlig mange høydepunkter i løpet av dagen, sier hun.

Tromsø er også klar for feiring. Det eneste som mangler, er fint vær.

– Jeg håper på at vi får oppholdsvær. Jeg vil ikke si sol, men gud hvor bra det hadde vært om det ble sol. Det sier Eva Lockertsen Stenvold. Hun er fra 17. mai-komiteen i Tromsø.

Det ble en regntung feiring i Tromsø på nasjonaldagen.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Tromsø-væringene skal blant annet feire med flere tog.

– Etter at jeg begynte i 17. mai-komiteen, har jeg oppdaget et tog som jeg aldri har vært klar over før. Det er nemlig et speidertog. Det begynner å gå på morgenen klokken 7. Toget går innom alle minnes-merker og monumenter i byen. Så ender toget reisen i 8.15-tiden. Deretter er det ikke så mange timer til skoletoget, barnetoget og folketoget starter. Skoletoget begynner klokken 11.15, barnetoget går 13.15 og folketoget 16.30. Det er noe for enhver smak, sier Lockertsen Stenvold.

Politiet over hele landet skal være midlertidig bevæpnet 17. mai. Det har Politidirektoratet bestemt.

Det bidrar til en ekstra trygghet, mener Ann Sesilie Tekfeldt. Hun er i 17. mai-komiteen i Stavanger. Lockertsen Stenvold mener bevæpningen er uproblematisk.

– Det har jo vært det tidligere også. Så det er helt uproblematisk. Det har nok noe med at folk har forståelse for hvorfor politiet er bevæpnet. Så temaet har ikke vært noe problem hos oss, sier Lockertsen Stenvold.

Safavifard i Oslo er enig.

– Jeg vil tro at politiet har tatt en beslutning vi kan stole på. Til meg fortalte de at dette er noe de har gjort siden 2015. Så får vi håpe på at det ikke skremmer noen av barna.

Siste utgave

På forsiden nå