Norge

Skal du stemme ved lokalvalget?

Valget nærmer seg. Slik jobber de største partiene i Norge for å få deg til å stemme.

Til høsten er det lokalvalg i Norge. Da er det valg i kommuner og fylker. Folk stemmer på hvem de ønsker at skal styre i deres kommuner. Det skjer hvert fjerde år.

Men flere har stemt ved stortingsvalg. I 2021 var det stortingsvalg. Da stemte 77 prosent. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sist gang det var lokalvalg i Norge var i 2019. Da stemte 64,8 prosent.

– For oss handler valgkamp om å mobilisere. Vi ønsker å få folk til å bruke stemmeretten, sier Solveig Vitanza til Klar Tale. Hun er politiker for Arbeiderpartiet (Ap).

Ap er ett av Norges største partier. De fikk mange stemmer ved forrige stortingsvalg. Men tenker partiet annerledes når det er lokalvalg?

– Vi ønsker at folk engasjerer seg i lokalvalget. Det handler om tjenestene de får i kommunen sin. Slik som skoler, barnehager og helsetjenester, sier Vitanza.

Partiene i Norge driver med valgkamp før valget. Da er de ute i gatene. De snakker med folk, og prøver å få de til å engasjere seg. Ap ønsker å nå alle, sier Vitanza. Men spesielt noen grupper er vanskeligere å nå.

Slik som unge mennesker som skal stemme for første eller andre gang. Og folk som har minoritets-bakgrunn. Folk innenfor disse gruppene, dropper oftest å stemme. Derfor jobber partiet ekstra med å nå ut til dem.

– Kommuner kan bestille informasjon på forskjellige språk. Språk kan være viktig. For å nå unge folk, kjører vi kampanjer i sosiale medier. Det er viktig å gi ut god informasjon om hvordan folk kan stemme fra utlandet.

Nå er valgkampen fullt i gang for Ap. Mandag 11. september er selve valgdagen i Norge. Vitanza synes det er gøy å drive med valgkamp. Da får hun vært ute i gatene og snakket med folk.

– Alle har noe å vinne på at alle stemmer. Det er viktig for demokratiet Norge.

Erlend Svardal Bøe er politiker for partiet Høyre. Han sier at den nasjonale valgkampen preger lokalvalget også.

– Vi prøver å ta ting ned til det som engasjerer folk lokalt. Det er har vi brukt mye tid på, sier Bøe.

Høyre har også gjort grep i kommuner som å gi informasjon på flere språk.

– Mange tenker nok at politikk er komplisert. Men politikk handler om det vi ser og opplever. Det kan vi politikere bli flinkere til å kommunisere. Ingen sak er for liten.

Politikk kan oppleves komplisert, tror Bøe. Det blir brukt ord og begreper ikke alle forstår. Derfor tror han det er viktig å få med flere i politikken. Slik at det blir et mangfold.

Selv er han glad i valgkamp. Da får han snakket med velgere. Det kan bli litt kjeft og spørsmål, men også gode samtaler, forteller han. Jeg kan få nye ideer av å snakke med folk, sier Bøe.

– Men den viktigste valgkampen gjør du når det ikke er valg. Det er viktig å bygge tillit ute blant folk til vanlig også.










Siste utgave

På forsiden nå