Norge

Så mange sliter psykisk

En undersøkelse har sett på psykisk lidelse blant studenter. Tallene overrasker.

Flere studenter kan ha en psykisk lidelse nå. Det gjelder 33,9 prosent av norske studenter. Det viser en en ny undersøkelse.

– Det er første gang undersøkelsen ser på studenters psykiske helse, sier Kari-Jussie Lønning. Hun jobber for SHoT. Det er undersøkelsen som ser på studenters helse og trivsel.

Tallene viser at omtrent én av tre studenter har en psykisk lidelse nå. Mer enn 10.000 studenter har svart på undersøkelsen. Kartleggingen er laget av Verdens helse-organisasjon (WHO).

Tallene bekymrer Sandra Borch. Hun er minister for forskning og høyere utdanning.

– Undersøkelsen viser at vi har en alvorlig utfordring for folkehelsa. Vi må håndtere dette sammen, sier Borch.

Hun sier at vi som samfunn må ta det på stort alvor.

De første tallene er for de som har en psykisk lidelse nå. Men flere kan ha hatt det i løpet av det siste året. Det gjelder omtrent halvparten av de som svarte. 57,3 prosent av kvinnene oppfyller kriteriene. Og 42,5 prosent av mennene.

– Det overrasket oss hvor høye tallene er, sier Lønning.

Disse studentene kan møte mange hindringer, sier Lønning. Det kan påvirke dem mens de studerer. Og hvordan de har det ellers, sier Lønning.

Flest sliter med depresjon eller angst. Tre av ti har hatt en «alvorlig depressiv episode» i løpet av det siste året. Rundt like mange kan ha en angstlidelse.

– Det er viktig å søke hjelp tidlig, sier Ingvild Kjerkol. Hun er minister for helse og omsorg.

Studenter kan få hjelp av fastlegen sin. De skal få hjelp i kommunen der de studerer, sier Kjerkol.

Regjeringen skal bruke tre milliarder kroner på psykisk helse framover. Det sier Elise Waagen. Hun er utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

– Det skal blant annet for å sikre tilbud hvor folk kan få hjelp uten henvisning, sier Waagen.

Norsk student-organisasjon (NSO) mener situasjonen er alvorlig. De ber om handling fra politikerne.

– Nok en gang får vi alvorlige tall om studentenes psykiske helse. Nå trenger vi politikere som handler, sier Oline Sæther. Hun er leder for NSO.


Siste utgave

På forsiden nå