Norge

Har funnet grav fra steinalderen i Norge

Arkeologer har funnet en 4.000 år gammel grav. Den ble funnet i Selje i Vestland, melder NRK.

Graven er like gammel som pyramidene i Egypt. Den er fra begynnelsen av tidlig steinalder. Graven kan gi svar på hvordan jordbruket kom til Vestlandet. Det skriver kanalen NRK.

Lignende graver er tidligere bare funnet i Buskerud, Østfold og i Danmark.

– Dette er det mest unike funnet i Norge på mer enn 100 år. Det sier Morten Ramstad til NRK. Han jobber ved Universitetet i Bergen.

Graven er fire meter lang og over to meter bred. Arkeologene har funnet bein fra mennesker i den. Beinene er godt bevart. Det gjør det mulig å finne ut hvor gamle de var da de døde. Samt hvor de kommer fra. Og hvordan de havnet på Vestlandet.

Arkeologene kan også finne svar på når jordbruket kom til Vestlandet. Jordbruket kom til Norge rundt 3.900 år før vår tidsregning. Da ble Skandinavias første kultur for jordbruk etablert rundt Oslofjorden.

Det ble flere folk i Norge i tidlig steinalder. Det er ifølge Store norske leksikon. Årsaken var trolig at Norge fikk jordbruk. Folk hadde kyr og dyrket jorden. I tillegg til fangst og fiske. Det gjorde at flere mennesker kunne bo og overleve her.

---

Kort om saken

  • Arkeologer har funnet en grav fra steinalderen.
  • Graven ble funnet i Selje kommune på Vestlandet.
  • Graven kan gi svar på når jordbruket kom til Vestlandet.

---

Siste utgave

På forsiden nå