Norge

Yngre kvinner er mer plaget enn eldre

Lukt, kløe, svie og utflod er underlivsplager nesten alle kvinner opplever. Selv om vi snakker mer om det, er det fortsatt mye skam og tabu rundt det.

– Skam og tabu knytte til kvinners underliv har alltid eksistert. Det sier Iselin Guttormsen til nyhetsbyrået NTB. Hun er influenser og sexolog.

– Vi har snakket mer og mer om kvinnehelse. Men det er fortsatt så mange myter og feilinformasjon vi må jobbe med, sier hun.

Respons Analyse har undersøkte kvinner sitt forhold til underlivsplager. De har snakket med 668 kinner over 18 år fra hele landet.

De har blitt stilt ulike spørsmål. Blant annet om de opplever ubehagelige situasjoner til vanlig som følge av underlivsplager. Der svarer to av tre at de har opplevd slike situasjoner. Det kan være symptomer som lukt, kløe, svie eller uønsket utflod.

Blant dem under 35 år er andelen 80 prosent. Mens andelen er 51 prosent blant kvinner over 55 år.

Undersøkelsen viser at yngre kvinner mer plaget enn eldre. 44 prosent opplever plager flere ganger hvert år. For de over 55 år er det kun 13 prosent som sier det samme.

Seks av ti unge sier det svekker selvfølelsen.

– Tabu og skam gjør at de ikke spør eller snakker om det. De kan føle seg skitten, at det er din egen feil. Og tør ikke spørre hva de skal kjøpe mot kløe og svie, sier Guttormsen.

– Hvorfor er det så flaut å snakke om, når det har vært mer åpenhet?

– Det er litt som når folk oppdager at de har lus. Mange skammer seg jo over å kjøpe lusemiddel, føler seg skitten, selv om lus ikke har noe med skitt å gjøre.

Skjedekatarr og soppinfeksjon er to de vanligste årsakene til underlivsplager. Endret utflod og lukt er blant de viktigste tegnene på at det trengs behandling.

– Utflod har vi jo hele tiden. Den sier mye om helsa vår. Vi må lære oss hva som er en sunn type utflod. Og hva som er et mulig symptom på noe annet. Men til og med normal utflod er ennå et tabu, sier Guttormsen.

Det har vært lite forskning på kvinnehelse. De siste årene har Forskningsrådet gitt mer penger til forskere som vil forske på det.

---

Kort om saken

  • Alle kvinner opplever underlivsplager.
  • Likevel er det mye skam og tabu knyttet til det å snakke om det.
  • Sexolog og influenser Iselin Guttormsen mener vi må snakke mer om det.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå