Norge

Søvn bekymrer mange

Søvn er viktig for helsa vår. Men søvn skaper bekymring for mange nordmenn.

Søvn skaper bekymring for mange. Eller mangelen på det. 40 prosent er bekymret for å få for lite søvn. Det skriver Frende Forsikring i en pressemelding.

– Dette blir en ond sirkel. Frykt for å ikke sove nok gjør fort at du får sove enda mindre, sier Helge Skjerven. Hun er lege i Frende Forsikring.

Mange nordmenn sliter med søvnvansker. Såpass mange at det er et problem for folkehelsa. Det mener Folkehelse-instituttet.

Unge mellom 18 år og 29 år bekymrer seg mest. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.

---

Så mange bekymrer seg for søvnen:

18 år til 29 år: 63 prosent.

30 år til 39 år: 54 prosent.

40 år til 49 år: 43 prosent.

50 år og oppover: 19 prosent.

---

– Det er veldig store forskjeller på yngre og eldre. Det tyder kanskje på at jo eldre vi blir, jo mindre stresset blir vi, sier Skjerven.

God søvn er viktig, sier Oshadie Simonsen. Hun er sjefpsykolog hos Eyr. Det er en digital helsetjeneste.

– God søvn bedrer den mentale helsen vår. Det forsterker immunforsvaret. Søvn er viktig for å gi hjernen tid til å hvile, sier Simonsen.

Men hva stjeler søvn fra oss? Dette har deltakerne svart på i undersøkelsen. Bekymring er på toppen. Det stjeler søvnen fra 55 prosent. Mobilen kommer i veien for 26 prosent. Etter det kommer jobb, TV og barn.

Psykologen har flere tips til hvordan vi skal bekymre oss mindre.

– Snakk med de rundt deg om det. Du kan også utfordre bekymringene dine. Finn ut om de er ekte. Øv deg på å være til stede i øyeblikket.

Simonsen sier at det også er mulig å søke profesjonell hjelp.

– Noen klarer å bryte dårlige søvnmønster selv. Andre må ha hjelp. Ikke sitt alene med tanker og bekymringer, sier Skjerven i Frende Forsikring.

Voksne bør få mellom sju og ni timer søvn. Ungdommer trenger mer. Du kan heller ikke ta igjen søvn ved å sove mer enn annen natt. Det er en myte, sier Skjerven.

---

Kort om saken

  • 40 prosent av nordmenn er bekymret for søvnen.
  • Unge bekymrer seg mest.
  • Søvn er viktig for mental helse og immun-forsvaret.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå