Erik Gard Amundsen sykler byen rundt med ett mål for øyet: Han skal få pianoet ditt til å låte bra igjen.

– Et piano er litt som en bil. Det trenger en service i ny og ne, sier Erik Gard Amundsen.

Norge er et land der mange av oss er i arbeid. Flest jobber i butikk. Hele 150.000 personer. Andre vanlige yrker er sykepleier og lærer, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Men noen har jobber som få andre har. En av dem er Amundsen. Han er pianostemmer og tekniker i sitt eget selskap.

Klar Tale møter ham på Madserudhjemmet i Oslo. I dag skal et 45 år gammelt piano få litt «førstehjelp», sier han.

– Hvis vi ikke gjør noe med dette nå, vil det på sikt slutte virke, sier han. Han sitter på huk og studerer tangentene nøye. På bordet ved siden av ligger flere mapper av skinn. I disse er det mange forskjellige verktøy. Alt er ment for pianoet.

Bildet viser Erik Gard Amundsen som undersøker et piano.

Det er en litt stor jobb han har foran seg. Et piano er et stort instrument. Det består av rundt 6.000 bevegelige deler. Flere mekanismer må jobbe sammen for at det skal høres fint ut. Da gjelder det å være nøye. Amundsen må bruke både ørene, øynene og hendene.

Han trykker ned en av de hvite tangentene. Pianoet lager lyd.

– Denne tangenten skal bevege seg omtrent 10 millimeter ned når jeg trykker på den. Det skal gi en bevegelse på et hammerhode inne i pianoet på omtrent 4,5 centimeter. Det er mange deler som må bevege seg akkurat slik som de skal. Det er det jeg skal fikse. Pianoteknikere kaller det å «regulere» et instrument.

Pianister kjenner når et piano er godt regulert, forteller Amundsen.

– Og så kjenner de det veldig godt når det ikke er det, sier han. Å spille på et dårlig regulert piano, er litt som å skrive på et uvant tastatur. Det føles rart og uvant. Og du får ikke gjort det du skal så presist som du vil.

– Det er rett og slett presisjons-arbeid du driver med?

– Det er det. Absolutt.

Bildet viser Erik Gard Amundsen som regulerer tangentene på et piano.

Amundsen jobbet i mange år som klassisk musikk-produsent og label manager. Det var i selskapet Grappa Musikkforlag AS. I 2017 startet han på utdannelsen sin som pianotekniker. Det var på Norges musikkhøgskole. I 2019 var han ferdig utdannet.

I dag har han hele Oslo som arbeidsplass. Noen ganger reiser han også ut av byen. Det er nok av pianoer som trenger omsorg. Han sykler til de aller fleste oppdragene sine i byen. Det blir fort mange kilometer i løpet av et år.

For ganske mange har et piano stående i stua. I hele Norges finnes over en halv million pianoer, ifølge avisa Khrono. Og det er ikke altfor mange som har samme jobb som Amundsen. I 2018 var det kun 66 kvalifiserte pianostemmere og teknikere registrert i Norges Pianostemmer-forening. Det er plass til flere, sier Amundsen.

– Og det trengs faktisk flere. Akustiske instrumenter, som piano, er fortsatt populært i Norge. Og det ser ikke ut som at det kommer til å endre seg med det aller første, sier Amundsen.

– Må du kunne spille piano for å være pianotekniker?

– Nei, men det hjelper. Så må du nok ha en interesse for mekaniske ting. Og så må du høre ganske godt. Men kanskje mest av alt må du være tålmodig. Både med deg selv og instrumentet.

Bildet viser en skinnmappe med forskjellig verktøy i.

Amundsen fikser pianoer for både store og mindre kunder. Det kan være både konsertsteder, musikere eller hjemme i stua til folk. Å jobbe hjemme hos folk er ekstra hyggelig, synes han. Pianoene han fikser har ofte spennende historier. Det er også stas å få frisk lyd i et surt piano.

– Det er noe fint med å kunne løfte kvaliteten på et musikkinstrument. Folk hører forskjellen, og sier «oi, så fint!». De hører at det blir bedre.

Det gjelder særlig hvis pianoet har stått lenge uten service. Da kan det låte veldig surt.

– Mange får en slags påminnelse når jeg fikser pianoet for dem. De husker hvorfor de en gang kjøpte seg et piano. Og hvorfor de har den store brune boksen stående i stua. For meg handler det om å vekke spillegleden hos folk. Det synes jeg er veldig gøy, sier Amundsen.

Noen av pianoene Amundsen fikser, er veldig gamle. Ett av de eldste han har reparert, er fra 1890-tallet.

– Føler du ekstra kjærlighet for gamle instrumenter?

– Nei, det er nok heller kjærlighet for god kvalitet.

Bildet viser Erik Gard Amundsen fra Nystemt Piano AS.

---

Norges vanligste yrker

1. Medarbeider i butikk

2. Helsefag-arbeider

3. Assistent i barnehage og SFO (skolefritids-ordning)

4. Lærer i grunnskolen

5. Høyere saksbehandler i offentlige og private bedrifter

6. Sykepleier

7. Andre medarbeidere i pleie

8. Tømrer og snekker

9. Medarbeider på kontor

10. Renholder i bedrift

Kilde: SSB

---