Norge

Slik påvirker syklusen kvinner

Syklus kan påvirke store deler av hverdagen til kvinner. Kan vi nok om hva det gjør med egen kropp og helse?

Mathilde Pilskog og Siri Moseng Reiersen er begge opptatt av kvinners helse. De har lært seg mer om kvinners syklus. Begge forteller at de lærte for lite da de var unge.

– Mensen var ikke noe vi snakket om. Det var styrete og slitsomt. Jeg begynte på prevensjon. Så var det ikke noe mer snakk om det, sier Reiersen.

Reiersen var idrettsutøver. Hun sto på skøyter. Hun har tatt master i idrettsfysiologi. Der lærte hun ikke om stort om syklus. Etter hvert begynte hun å stille spørsmål:

– Hvorfor lærer vi ikke dette på skolen? Som idrettsutøver, hvorfor er ikke det et tema når vi trener?

Jeg begynte å lese meg opp, sier Reiersen. Nå trener hun yngre utøvere. Kunnskapen kommer godt med. Også i egen trening. Hun legger inn roligere trening når kroppen trenger det.

– Menn har en syklus på 24 timer. Mens kvinner har en syklus på 28 dager.

Faser

Kroppen til kvinner gjør seg klar til å bli gravid. Syklusen varer rundt 28 dager. På dag én kommer mensen. Deretter kommer ulike faser. Fasene påvirker oss forskjellig. Årsaken er hormoner. Fire hormoner påvirker kroppen. Det er follikel-stimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). I tillegg til østrogen og progesteron.

Pilskog er fysioterapeut. Hun brenner for kvinnehelse. Interessen utviklet seg over mange år.

– Jeg har selv hatt en del problemer knyttet til kvinnehelse. Jeg har stått i et system hvor jeg selv ikke har følt at jeg har blitt trodd. Selv hadde jeg lite kunnskap om egne plager.

Hun begynte å lære seg mer om syklus. Nå har hun skrevet bok om temaet.

– Sammenhengen mellom mye ble klart for meg. Jeg begynte å lure på hvorfor det ikke har blitt snakket mer om.

Hvordan påvirker syklus kvinner? Og hva kan vi gjøre for å legge til rette? Dette skriver Pilskog om i boken sin.

– Det første kvinner kan gjøre er å lære om sin egen syklus. Du kan notere ned eller bruke an app. Etter det spørs det hvor mye du ønsker å sette deg inn i syklusen.

Kvinner har gjerne mer energi rett før eggløsning. Da er nivået av østrogen på topp. I den siste ulen før mensen opplever mange å få PMS-symptomer. Mange merker dette på humøret, sier Pilskog.

Kvinner kan få symptomer som å bli trøtte og slitne. Mange trenger også ekstra mat, sier hun.

– Hormonene kan påvirke prestasjon. Mange får dårlige selvbilde dagene før mens. I lutealfasen og rundt eggløsning føler mange seg bedre.

Pilskog sier det kan være lurt å legge viktige ting til de dagene. Du får ikke endret dato på en eksamen så klart, sier hun. Men hun mener det kan være lurt å tenke over.

– Syklusen påvirker nesten alle situasjoner i livet vårt. Det spiller kanskje særlig inn på psyken. Hormonene påvirker hjernen. For noen går det så langt at de får tanker om selvmord.

Det påvirker også helse og immunforsvar, sier hun. Symptomer på andre ting kan også øke før mens.

---

Kort om saken

  • Syklus deles gjerne inn i fire faser.
  • Syklus starter med menstruasjon.
  • Mathilde Pilskog og Siri Moseng Reiersen mener kvinner bør lære mer om egen syklus.

---










Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå