Norge

Du må fylle på vaksiner i voksen alder

FHI sier det er viktig for voksne å vaksinere seg. En vaksine bør du ta hvert tiende år.

Som barn tar du flere vaksiner. Noen vaksiner får du allerede som baby. Andre på barneskolen og ungdomsskolen. Men visste du at du bør fylle på disse vaksinene som voksen?

Er du over 18 år? En vaksine skal du ta påfyll av hvert tiende år. Det gjelder vaksinen som skal beskytte mot disse sykdommene:

Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

– Beskyttelsen fra en vaksine blir dårligere når tiden går. Vi anbefaler påfyll av denne hvert tiende år. Det er for å være godt beskyttet mot sykdommene.

Det sier lege Jacob Dag Berild hos Folkehelseinstituttet (FHI) til Klar Tale. Han anbefaler vaksinen som beskytter mot alle de fire sykdommene.

– Vi mener at det er viktig å være vaksinert mot alle fire sykdommene, sier Berild.

Legen sier at det er vanlig at voksne glemmer å fylle på med nye vaksiner. Du kan selv sjekke om du trenger å ta en ny vaksine. Da logger du inn på helsenorge.no.

Har du flyttet til Norge fra utlandet som voksen? Hvis du ikke har fått vaksiner som barn bør du ta de som voksen. FHI anbefaler det som heter grunn-vaksinasjon. Da får du 3 vaksinedoser av denne vaksinen. Er du usikker på om du har riktige vaksiner? Da bør du snakke med fastlegen din.

Generelt bør alle voksne ha disse vaksinene:

Difteri, stivkrampe, kikhoste, polio, meslinger, kusma og røde hunder.

I Norge ser man lite av disse sykdommene. Det er fordi mange er vaksinert, sier Berild.

– Vi ser fortsatt kikhoste i Norge. Det er oftest hos personer hvor det er lenge siden de fikk vaksine.

Legen forteller at kikhoste smitter veldig lett. Og vaksinen er ikke så god som de skulle ønske. Flere unge har fått kikhoste i høst.

Det er viktig at voksne tar påfyll av vaksiner. Hvis ikke kan sykdommer som vi ikke har hatt i Norge på lenge, komme tilbake.

Berild forteller at mange fikk difteri i Øst-Europa på 90-tallet. Da var få vaksinert. Og mange i Ukraina fikk meslinger i 2019. Også andre land i Europa har hatt flere tilfeller av meslinger. Meslinger blant barn som ikke har vaksine er en utfordring, skriver Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Etter ferie i utlandet kan nordmenn ta med seg meslinger til Norge.

– Det kan gi sykdom av meslinger i Norge. Men siden mange har tatt vaksine vil smitten stoppe opp, sier Berild.




Siste utgave

På forsiden nå