Norge

Hva skjer på et årsmøte?

Trøndelag Ap skal ha årsmøte. Men hva skjer egentlig på slike møter?

Få årsmøter får like mye oppmerksomhet som det i Trøndelag. Konflikter mellom personer får mest, ifølge NTB. I helgen skjer det. Trøndelag Arbeiderparti (Ap) skal ha årsmøte.

Trondheim Ap hadde sitt årsmøte i februar. Da ble det dramatikk. Gunn Elin Høgli måtte slutte som leder. Det kom fram at flere ikke hadde tillit til henne. Så ble Trond Giske ny nestleder.

– Så fort Giske nevnes, blir riks-mediene interessert, sier Siv Sandvik til nyhetsbyrået NTB. Hun er politisk redaktør i Adresseavisen.

Hun kaller ham en av de mest kjente i norsk politikk.

Men nå er det altså fylkeslagets tur til å ha årsmøte.

Hva skjer egentlig på et årsmøte?

Et årsmøte har makt. Organisasjoner og partier har slike møter. Både lokalt og i fylker.

Har du meldt deg inn i et politisk parti? Da blir du med i lokallaget der du bor. Noen steder er det mange medlemmer. Andre steder er det få.

Lokallagene har årsmøter. Der skal folk bli enige om flere ting. Regnskap og budsjett er på lista. Er det kommunevalg? Da må lokallaget velge partiprogram. De nominerer også kandidater til valget. Det skriver Sosialistisk Venstreparti (SV) i en oversikt.

Lokallagene velger personer som skal på årsmøtet i fylket. Her må også partiet bli enige om flere punkter. Fylkeslagene er et viktig bindeledd. De jobber for samarbeid mellom lokallagene og partiet sentralt.

Politikerne velger et fylkesstyre på årsmøtet. De må bli enige om politiske uttalelser og program. De bestemmer en arbeidsplan og budsjett.

Alle medlemmer kan komme. Men kun noen har rett til å stemme. Lokallagene har valgt hvem som kan stemme.

Alle de store partiene har også et landsmøte. Møtet er viktig for partiene. Politikere fra hele landet er med. Partiene velger lederne sine. De stemmer over hva slags politikk som er viktig for partiet.





Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå