Norge

Regjeringen vil fjerne alderspoeng

Regjeringen foreslår å fjerne poeng for alder og kjønn i høyere utdanning.

Regjeringen vil endre på systemet for opptak til høyere utdanning. Det meldte avisa Khrono onsdag. Fredag bekreftet regjeringen at de vil endre på flere ting.

Det dreier seg særlig om tre viktige endringer. Regjeringen vil fjerne ordningen med alderspoeng. De vil bytte ut kjønnspoeng med egne kvoter. De vil også fjerne kravene til karakterer. Det gjelder for dem som vil bli sykepleier.

I dag kan du få inntil åtte poeng for å være eldre enn 20 år når du vil studere. Men regjeringen vil at folk skal ta utdanning tidligere i livet. Derfor vil de fjerne disse poengene.

Poeng for kjønn kan også bli fjernet. I dag kan du få ekstra poeng på enkelte studier. Det gjelder studier der det ønskes flere studenter av et bestemt kjønn.

I dag kan menn få ekstra poeng i helsefag. Kvinner får ekstra poeng ved flere ingeniør-studier. Regjeringen foreslår å bytte ut kjønnspoengene med kvoter. Årsaken er at poengene har hjulpet lite.

Sykepleier-utdanningen har i dag krav til karakterer. Du må minst ha 3 i både matte og norsk fra videregående. Dette kravet vil regjeringen fjerne.

Daniel Tørresvoll Stabu er studentleder i Norsk sykepleierforening (NSF). Han er imot at kravene til karakterer skal tas bort. Han tror endringen blant annet vil føre til at utdanningen og yrket får lavere status. Det sier han til Sykepleien.

Oddmund Hoel er utdanningsminister. Han la fram forslagene fredag. Han forsvarer kravet til at karakterer fjernes, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Flere universiteter og høyskoler må avvise gode og motiverte søkere, ifølge ham. Årsaken er kravene til karakterer.

– Når det samtidig er stor mangel på sykepleiere, må vi ta grep, sier Hoel.

Opptak til høyere utdanning i studieåret 2024 til 2025 vil ikke bli påvirket av de nye forslagene. Det skriver avisa VG.





Siste utgave

På forsiden nå