Norge

Flere vil bli sykepleiere, færre vil bli lærere

900 flere vil bli sykepleier i år enn i fjor. Det viser tall fra Samordna opptak.

Vil de unge bli sykepleiere, lærere eller noe helt annet? Årets søkertall til høyere utdanning er klare. Minister Oddmund Hoel la dem fram fredag.

Til sammen har 142.416 personer søkt høyere utdanning via Samordna opptak. Det skriver regjeringen i en pressemelding. Det er 6.436 flere enn i fjor.

– Veldig mange har søkt seg til høyere utdanning i år. Det er bra for den enkelte, for det norske samfunnet og arbeidslivet. Mangel på kompetanse er en stor utfordring i Norge, sier Hoel.

Derfor er han glad for at flere vil ta høyere utdanning.

– Så er jeg spesielt fornøyd med den store økningen til sykepleier-utdanninga.

Faget har hatt færre søkere de siste årene. Men nå har det snudd. 9.943 personer har søkt sykepleie på førsteplass i år. I fjor var det 9.012 søkere. Toppåret var i 2018. Da søkte hele 15.789 personer sykepleie. Totalt har faget 5.419 studieplasser, ifølge Samordna opptak.

Samtidig som sykepleie blir mer populært, vil færre bli lærere. For femte året på rad er det færre søkere til lærer-utdanningene. Det er 4,2 prosent færre søkere til utdanningen i år enn i fjor.

Det merkes særlig for grunnskolelærer-utdanningene for 1. til 7. trinn og 5. til 10. trinn. Der går tallet på søkere ned med 11 og 12 prosent fra i fjor.

– Det er en utvikling som gir grunn til uro. Siden 2018 har søkinga til disse utdanningene nesten blitt halvert. Jeg frykter at en del studieplasser kan ende med å stå tomme til høsten, sier Hoel.

Historie, økonomi og samfunns-vitenskap er fagene som vokser mest i søkertall. Historiefaget har 13 prosent flere søkere enn i fjor. 4.112 personer har søkt på faget som førstevalg.

Totalt har det aldri vært flere søkere til høyere utdanning. Det er om vi ser bort fra årene med korona. Søkerne kan også velge mellom flere tilbud enn noen gang. I dag er det 64.086 studieplasser i hele Norge.

---

Disse studiene har flest søkere:

1. Rettsvitenskap, Universitetet i Bergen – 6294 søkere.

2. Rettsvitenskap (høst), Universitetet i Oslo – 5928 søkere.

3. Sykepleie, campus Oslo, Oslo Met – 5617 søkere.

4. Rettsvitenskap (vår), Universitetet i Oslo – 4958 søkere.

5. Økonomi og administrasjon, Oslo Met – 4794 søkere.

6. Siviløkonom, Norges Handelshøyskole – 4769 søkere.

7. Administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet, Oslo Met – 4630 søkere.

8. Økonomi og administrasjon, campus Trondheim, NTNU – 4465 søkere.

9. Kriminologi, Universitetet i Oslo – 4200 søkere.

Kilde: Samordna opptak

---

Siste utgave

På forsiden nå