Norge

Hvem har rett på kommunal bolig?

Er det vanskelig å få et sted å bo? Da skal kommunen hjelpe deg. Men i mange kommuner er det for få boliger.

Sliter du med å få finne deg et sted å bo? På grunn av dårlig råd, eller andre grunner? Da skal du få hjelp av kommunen. Hjelpen blir gitt hos Nav. Du kan få hjelp til å finne bolig for en kortere periode, eller en du kan bo i lenge.

Kommunen avgjør om en person trenger hjelp til å skaffe bolig. Det sier Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Klar Tale.

Det kan være en vanskelig jobb for kommunen. Mange kommuner har for få egne boliger. Og mange kan trenge hjelp.

Da følger ikke alltid kommunene reglene. Reglene sier at boligen skal ha tilgang til bad, toalett og kjøkken. I Trondheim fikk en rusmisbruker som trengte et sted å være, telt og sovepose.

Er det innafor? Klar Tale har spurt departementet.

Statssekretær Ellen Bakken sier at det er Statsforvalteren som kan sjekke om kommunen har fulgt reglene. Statsforvalteren i Trøndelag har på eget initiativ startet et tilsyn. Også kommunen har selv valgt å se på saken. Det syns Bakken er positivt.

– Vi forstår at det noen ganger kan være utfordrende for kommunene å finne midlertidige botilbud som passer. De skal likevel tilby midlertidige botilbud med en forsvarlig standard.

Det sier Bakken til Klar Tale.

Jardar Sørvoll er boligforsker ved OsloMet. Klar Tale har spurt om kommunenes ordninger er gode nok for å hjelpe folk med bolig.

Sørvoll sier at det er rom for forbedring. For det er en vanskelig oppgave for kommunene. De må prioritere mellom flere som trenger bolig. Og det burde være flere kommunale boliger, tror Sørvoll.

– De som trenger kommunal bolig, har gjerne dårlig råd. Men de har ofte andre utfordringer i tillegg. For dem er det veldig viktig å få hjelp fra kommunen. Det er deres beste sjanse til å finne et godt botilbud.

Sørvoll sier at mange grupper kjemper om få boliger. De sliter ofte med å få bolig på det private markedet.

– Du må nærmest på audition i det private leiemarkedet, sier han.

Der stiller ikke alle like sterkt. Som de som sliter med rusmisbruk og psykiske lidelser, eller flyktninger fra Ukraina.

– Det er to grupper som veldig mange kommuner ønsker flere boliger til, sier Sørvoll.

Han spør seg hvorfor tilskuddet som staten før ga til kommunene, er tatt bort.

– Jeg mener kommunene fortsatt burde få statlig, økonomisk hjelp til å bygge flere boliger, sier Sørvoll.

Hva syns han om løsningen i Trondheim, med telt og sovepose?

Sørvoll sier at det ikke høres ut som en løsning som andre kommuner bør kopiere. Han påpeker at kommunene skal gi individuelt tilpasset hjelp. Sørvoll kjenner ikke til saken, men sier at kommunen kanskje hadde gode grunner til å gi personen telt i akkurat dette tilfellet.




Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå