Norge

Sykdommen rammer få, men kan bli veldig alvorlig

Ungdom er ekstra utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse. Ikke minst i russetida.

Russetid skal være en glad tid. Du er sammen med venner, fester og koser deg. Festing, lite søvn og nær kontakt med andre gjør deg også mer utsatt for en sykdom. En sykdom som kan ta liv. Det opplevde russegruppa fra Nadderud utenfor Oslo i fjor.

Turen til Hellas endte på verst tenkelig vis. Det ble ingen feiring på Fredrik i år. Han døde av smittsom hjernehinnebetennelse i Norge etter turen. Det skriver Dagbladet.

10 til 30 personer i Norge har fått sykdommen årlig de siste ti årene. Rundt 1 av 10 smittede dør av den. Det forteller Sara Viksmoen Watle til Klar Tale. Hun er overlege i FHI.

Sykdommen skyldes en bakterie. Ungdom er mest utsatt for smitte. De har oftere bakterien i halsen, og den smitter via spytt.

– Sjansen for å bli smittet er større hvis du deler glass eller flasker, kliner med flere personer, er tett på mange andre og roper eller skriker, sier Viksmoen Watle.

Festing over flere dager gjør kroppen mer sårbar for infeksjoner. Det sier Marte C. Barrera til Klar Tale. Hun er leder for LHL Sepsis og Meningitt.

Barrera minner om at du kan ha bakterien som forårsaker sykdommen – uten å bli syk selv. Da kan du smitte andre. Og de kan utvikle alvorlig sykdom, forklarer hun.

Barrera vil at russen skal forstå hva hjernehinnebetennelse er, og hvordan den smitter. Selv om det er få som får sykdommen. Men følgene er store for dem det gjelder.

I år har LHL Sepsis og Meningitt startet en kampanje sammen med russen på Nadderud. De vil prøve å få flere til å ta vaksine mot sykdommen. Og de vil at den skal bli gratis å ta for ungdom.

– Dette er en alvorlig sykdom. Økonomi bør ikke være en hindring for å motta ekstra beskyttelse.

Det fins to typer vaksine mot sykdommen. Også FHI anbefaler departementet å inkludere den ene vaksinen i programmet for barnevaksinasjon, nemlig ACWY-vaksinen. Den andre heter B-vaksine.

Du må vaksinere deg med begge vaksinene for å være beskyttet mot alle typer av sykdommen.

Overlegen i FHI sier de er glade for å se at flere tar vaksine. 60 prosent av 18-åringer har tatt ACWY-vaksinen.

Men det er store geografiske forskjeller.

– Vi ønsker en langt høyere dekning. Forskjellen henger i stor grad sammen med hvem som får tilbud om vaksinen gratis.

Deres anbefaling er til behandling i Helsedepartementet. Statssekretær Karl Kristian Bekeng sier til Klar Tale at det å tilby gratis vaksinering er et økonomisk spørsmål.

– Det er et budsjettspørsmål som vi må få komme tilbake til.

Han sier videre at det er positivt at mange ungdommer tar vaksinen, og at mange kommuner har et godt tilbud.

---

Hva er symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse?

  • Symptomene kan være vage. Du kan føle deg uvel, få feber og hodepine.
  • Så blir du fort verre. Du kan bli sløv eller miste bevisstheten. Sene tegn er veldig små rødlige prikker i huden som ikke går bort når du trykker noe gjennomsiktig mot det. Eller stiv nakke, så du ikke får satt haken mot brystet.
  • De fleste som er smittet med bakterien, har ikke symptomer.

---



Siste utgave

På forsiden nå