Norge

Færre fikk disse typene kreft i fjor

Færre fikk kreft i 2023 enn i 2022, viser nye tall.

38.094 nye tilfeller av kreft ble registrert i Norge i fjor. Det er litt færre enn i 2022. Det viser tall fra Kreftregisteret.

De fire vanligste typene kreft i Norge er kreft i prostata, bryst, tykktarmen og lungene. 42 prosent av alle som fikk kreft i 2023, fikk en av disse typene.

Det er vanligvis ventet at litt flere får kreft hvert år. Årsaken er at vi stadig blir flere folk i Norge. Og stadig flere er eldre personer.

Men i år peker flere piler rett vei. Det sier Giske Ursin til nyhetsbyrået NTB. Hun er direktør i Kreftregisteret.

Blant kvinner var det 6,2 prosent færre tilfeller av lungekreft. Det er Ursin spesielt fornøyd med.

– Lungekreft blant kvinner har over lang tid økt urovekkende mye. Men nå ser vi en betydelig nedgang, som vi håper kommer til å fortsette, sier hun.

Totalt var det 6,1 prosent færre tilfeller av lungekreft. Fra 3.534 tilfeller i 2022 til 3.319 i fjor. Flere fikk kreft i tykktarmen. Det er nå den tredje vanligste typen kreft.

Prostatakreft er den vanligste typen kreft. 5.258 menn fikk prostatakreft i fjor. Det er 3,9 prosent færre tilfeller enn i 2022.

Brystkreft er nest vanligst. 4.076 kvinner fikk brystkreft i fjor. Det er 3,5 prosent færre enn i 2022.

Mens det blir færre tilfeller av noen typer kreft, er det noen typer det blir flere av. Det gjelder særlig hudkreft og føflekkreft, sier Ursin.

– Dette er kreftformer som har hatt en enorm økning gjennom mange tiår. Vi ser fortsatt ikke tegn til nedgang.

3.059 personer fikk hudkreft i fjor. 2.967 fikk føflekkreft.

Disse typene forbindes ofte med soling og det å være solbrent.

– Mange av tilfellene kunne vært forebygget, sier Ursin.

Tre ganger så mange får påvist kreft nå. Det er sammenlignet med for 50 år siden. Totalt er det flere menn enn kvinner som får kreft.

Samtidig er det stadig flere som overlever kreft. Likevel er det fortsatt mange som dør av sykdommen. 11.451 personer døde av kreft i 2022.

Siste utgave

På forsiden nå