Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bønder blokkerte for biler med mat

Bønder protesterte over hele landet. De er misfornøyde med hva de får i lønn.

Norge

Bønder i hele Norge er misfornøyde. De har prøvd å få mer i lønn. Bøndene har forhandlet med staten. Men staten gir alt for lite penger, mener de.

Fredag protesterte bøndene. De sperret av for biler som skal kjøre ut mat fredag morgen. Det kan gjøre at maten kommer senere til butikkene.

Bøndene kom med traktorer fredags morgen. 200–300 bønder sperrer av lager der mat skal kjøres ut i hele Norge. Blant annet ASKOs lager på Kalbakken i Oslo. ASKO leverer varer til hele Norge.

Flere titalls bønder møtte opp på Kalbakken. De parkerte fire traktorer utenfor portene til lageret.

Traktorene ble parkert slik at trafikken kunne kjøre forbi. Ingen fikk kjøre ut igjen av området. En bil kom seg ut igjen, men bøndene hadde sett at bilen var tom.

– Vi er rundt 50 stykker her på Kalbakken. Vi aksjonerer på 25 steder i hele Norge, sa Lars Petter Bartnes. Han er leder i Norges Bondelag. Aksjonen var ferdig klokken 9 fredag. 

Bøndenes lønn kommer fra to steder. Fra butikkene og støte fra staten. Staten støtter bøndene fordi den mener det er viktig at det lages mat i Norge 

Bøndene ønsker at aksjonen skal ramme butikkene som selger mat.

– Vi vil vise at norsk mat ikke er en selvfølge, sa Bartnes til NTB torsdag kveld.

Torsdag hadde bønder aksjon langs veier og ved butikker. Fredag blir det større aksjoner.

– Vi ønsker ikke å ramme folk flest. Vi må likevel si klart ifra om hva som skjer når regjeringen ikke vil satse på jordbruk. Det kan ramme dem som handler mat, sier Bartnes.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sier at aksjonen rammer dem som handler mat.

– Bøndene har takket nei til mer vekst i lønn enn andre grupper har. Nå har de aksjoner som kan ramme vanlige folks tilgang til mat, sa Dale til NTB torsdag.

LES OGSÅ: Bøndene og staten er veldig uenige