Norge

Troms + Finnmark = kaos

Troms og Finnmark snakker sammen igjen. Så langt har samtaler om sammenslåing endt med krangel.

De sitter på et hotell på Gardermoen utenfor Oslo. Tidligere justisminister Knut Storberget er megler. Kan partene fra Troms og Finnmark bli enige om noe?

Dette er tredje gang politikere fra Troms og Finnmark møtes. Så langt har samtaler endt i uenigheter og krangel.

Dette er saken:

Troms og Finnmark må slå seg sammen

Kommuner og regioner i Norge skal endres. 19 fylker skal bli til 11. Det vedtok politikerne på Stortinget i juni i fjor. De vedtok at fylkene Finnmark og Troms må slå seg sammen. De skal bli til én stor region i 2020. Området blir det største i Norge, nesten 75.000 kvadratkilometer stort. Det er like stort som Belgia og Nederland til sammen.

Men hva skal regionen hete?

Finnmarken? Nordlys? Noen finnmarkinger mener at regionen må hete Finnmark. Regionen het jo det før, sier de. Altså før Troms ble skapt i 1866.

Avisa iTromsø holdt en avstemning. Flest stemte på navnet Mordor. Det er et dystert rike i fantasy-bøkene «Ringenes herre». På andreplass kom «Gokk». Det er slangord for noe langt borte.

Ragnhild Vassvik syntes ikke det var så morsomt. Hun er fylkesordfører i Finnmark og leder forhandlingene for Finnmark.

– Det er egentlig litt trist. Trolig er det en protest mot hele sammenslåingen. Det foreslås jo å slå oss sammen med tvang, sa Vassvik til avisa Nationen.

Hva skal være hovedsete?

En region må ha et hovedsete. Det er stedet der det meste styres fra. Mange i Troms mener at Tromsø må være stedet. Der bor det tross alt flest mennesker. Folk fra Finnmark er redde for at alt blir lagt til Tromsø.

– Det blir stor-Tromsø, med noen få utposter ytterst i nord, sier forfatteren Alf Reidar Jacobsen til kanalen NRK.

Han er én av flere kjendiser fra Finnmark som protesterer på sammenslåingen.

– Det er ikke tvil om at Finnmark blir taperen. Det blir mer sentralisering i Tromsø. Vi trenger ikke være rakettforskere for å skjønne det, sier Martin Schanche. Han er tidligere rallycross-sjåfør.

I november endte forhandlingene med krangel

– Troms ville ikke godta Finnmark som likeverdig part i forhandlingene, sa Ragnhild Vassvik i en pressemelding.

Partene klarte ikke å bli enige om hvor ledelsen skal jobbe fra. De er også uenige om fellesnemnda. Det er ei gruppe som skal jobbe med sammenslåingen. Finnmark vil ha like mange folk i nemnda, selv om det bor færre folk i Finnmark.

Men én ting ble partene enige om: Det nye navnet blir trolig «Troms og Finnmark fylkeskommune» eller «Finnmark og Troms fylkeskommune». De ble også enige om å ha med kvensk og samisk i logoene, fortalte Willy Ørnebakk til avisa Nordlys. Han leder forhandlingene for Troms.

I desember forsøkte politikere å gjøre om vedtaket

Ingalill Olsen og Runar Sjåstad tilhører Arbeiderpartiet i Finnmark. De forsøkte å endre avgjørelsen i desember. Saken ble diskutert i Stortinget i flere timer.

– Oslo-arroganse, sa Ingalill Olsen. Da snakket hun om at Stortinget bestemmer at Finnmark og Troms må slå seg sammen.

Men Stortinget stemte imot å omgjøre vedtaket.

I januar endte et nytt møte med krangel

Gruppa fra Troms forlot møtet i januar i protest. Den dårlige stemningen fra november kom tilbake. Det ble brukt ord og beskrivelser «som jeg trodde vi var ferdige med», sa Willy Ørnebakk til avisa iTromsø.

Gruppene diskuterte hvordan de skal dele ledelsen av regionen. Troms er fast bestemt på at hovedledelsen må være i Tromsø. Det er nærmest flest folk, sier Ørnbakk. Finnmark er bestemt på at deler av ledelsen må være i Vadsø.

Nå møtes de altså igjen

Partene måtte til slutt snakke med kommunal-minister Monica Mæland. Hun kalte inn Knut Storberget som megler i saken.

Partene møttes på nytt onsdag kveld klokka 20 for å snakke videre. Planen er å snakke torsdag også.

Saken er ikke så mørk som mediene sier, ifølge Willy Ørnebakk.

– Nå håper jeg at man skal få fellesnemnda på plass raskt, sa han nylig på et folkemøte, ifølge NRK.

Troms og Finnmark må bli enige om hvem som skal være i fellesnemnda. Kanskje må fellesnemnda også bestemme i hvilken by hovedsetet skal være.

– Vi kommer til å få til en fellesnemnd. Om det tar én uke, fire uker eller seks uker – det vet jeg ikke. Men da kan vi begynne å tenke på å bygge sammen det nye fylket, sier Ørnebakk, ifølge NRK.

Siste utgave

På forsiden nå