Klæbo klar vinner av Tour de Ski

Johannes Høsflot Klæbo fra Norge er årets vinner av Tour de Ski for menn. Og få ganger har det vært en like klar vinner av konkurransen.

I siste løp av Tour de Ski var det Sjur Røthe fra Norge som vant. Klæbo ble nummer fem i dette løpet. Det gjorde at han også sikret seg 1. plass sammenlagt. Dermed nådde han målet om å vinne foran Aleksandr Bolsjunov fra Russland.

Klæbo vant fire av seks løp i konkurransen. Dermed har han også fått vist at han er i god form før De olympiske leker (OL) i Kina i februar.

Tour de Ski er en konkurranse som består av flere skiløp, og har vært arrangert i 16 år. På de årene er det få løpere har vunnet like klart som Klæbo gjorde i år. Han var stolt etter sin egen prestasjon.

– Jeg synes at vi har gjort mye riktig. Treningen i høyden har gitt resultat. Jeg har klart å ta de rette valgene i forkant og underveis. Jeg har vært flink til å holde fokus på det jeg skal ha fokus på. Jeg tar med meg gode dager herfra og ser veldig fram til noen rolige dager hjemme. Det sa Klæbo til nyhetsbyrået NTB etter løpet.

NTB spurte ham også om han noen gang har vært bedre enn nå.

– Det er ikke sikkert. Det er vanskelig å si. Jeg er i hvert fall bra nå. Jeg har gjort det bra i Tour de Ski og er der jeg ønsker å være, sier Klæbo.

Han mener selv at han har blitt bedre på å gå lengre løp det siste året.

– Før har jeg kunnet være med å kjempe om seier der på en god dag. nå kan jeg være med å kjempe selv om jeg ikke har noen super dag også. Jeg er jevnt over oftere med der oppe.

Han har allerede planer for de neste dagene etter seieren. Først skal han være hjemme med samboeren, og kanskje møte familie som han ikke har møtt på en måned. Så skal han trene i høyden i Italia, før han 27. januar reiser til OL i Kina.

Fram til da er det aller viktigste å holde seg frisk fra korona. Om Klæbo blir smittet, vil det føre til at han må bli hjemme fra OL.

– Jeg må bare være forsiktig som jeg kan være og holde maksimalt med avstand.

I løpet av de neste dagene blir det klart hvem som får de fire siste plassene på laget i langrenn. Det er ventet at Røthe kan ha sikret seg den ene etter at han vant tirsdag. Pål Golberg kan få den andre plassen for menn.

Blant damene er det antatt at det kan bli en plass på både Anne Kjersti Kalvå og Mathilde Myhrvold.

Norge har vunnet Tour de Ski for menn fem ganger. Klæbo vant selv i 2018. I 2015 vant Petter Northug etter at Martin Johnsrud Sundby ble fratatt førsteplassen. Årsaken var at han hadde testet positivt for doping. Sundby vant i 2014 og 2016.