Folk tok seg til jobb med ski og brodder på Østlandet. I Europa har det nesten vært sommer. Er det klima-endringer vi ser?

Snøen lavet tungt ned over Østlandet og Sørlandet i januar. For så å regne bort like raskt. Minusgrader skiftet til plussgrader før du ante det. Og tilbake igjen. Tidvis var en tur ut med helsa som innsats. Bilene skled av veien, og folk falt på isen.

I Europa var vinterkulde byttet ut med sommervær. Polen og Tsjekkia hadde nesten 20 grader ved årsskiftet. Til og med fjellene i Alpene manglet snø.

Sist uke strevde Nordland med ekstremt vær. Snø og sørpe stengte veier og toglinjer.

Er det rare været klima-endringer?

Anita Verpe Dyrrdal

Vinter-været i Europa har vært unormalt i år. I Norge har det vært en opp og ned-vinter, sier Anita Verpe Dyrrdal. Hun er klimaforsker fra Meteorologisk institutt.

Samtidig er det normalt at været varierer. Det kan skje fra dag til dag, og fra vinter til vinter. Neste vinter kan bli iskald, sier hun.

Klima-endringer er noe annet. Det er en endring av det typiske været over en lengre periode. Forskerne undersøker flere tiår om gangen, når de sammenligner vær og temperatur.

Vi ser tegn på klima-endringer. Også her til lands i det kalde nord. Mindre snø og varmere vær gjør at isbreene synlig smelter. I framtiden må vi regne med enda mindre snø.

– Vi må reise lenger for å finne snø, sier Dyrrdal til Klar Tale. Med det mener hun at folk flest bor på steder som ligger få meter over havet (lavlandet).

Snøen vil i stedet drysse ned over fjellene. I høyden er det kaldt nok.

– Klimaet er i endring, sier hun.

Forskerne er stort sett enige. Været blir varmere både i Norge og andre steder. Vinteren blir kortere. Du må opp i høyden for å finne snø om noen tiår. Du kan til og med finne mer snø enn før, ifølge Dyrrdal. Et endret klima gir mer nedbør. Er det kaldt nok, kommer nedbøren som snø.

Tallene lyver ikke. Vi bruker Blindern i Oslo som eksempel. Der er antall dager med snø over 1 centimeter redusert fra 121 dager til 88 dager. Da sammenlignes perioden 1961 til 1990 med perioden 1991 til 2020. Tallene er fra Meteorologisk institutt.

Du trenger litt mer snø hvis du skal gå på ski. Også skidager er det blitt færre av. 44 dager er blitt til 24 dager.

Trenden er at snøgrensa kryper oppover. Du må høyere opp i landet for å finne snøen, sier forskeren. Også værprofessor Asgeir Sorteberg sier det blir mindre snø.

– Klimaet blir mildere. Sjansen for snø handler om kombinasjonen av hvor varmt det blir og hvor mye nedbør vi får. Det er blitt ganske mye mildere. Og dermed våtere nedbør, sa han til Dagsavisen før jul.

Langs kysten har de korte sesonger med snø fra før. De legger kanskje mindre merke til at det blir mindre snø. Men steder som Oslo har vært vant med kalde og stabile vintrer. Her vil temperaturen krype stadig nærmere 0 grader. Årsaken er at klima endrer seg, forklarer forsker Dyrrdal.

– Er du vant til kalde og snørike vintrer, vil du merke endringen mer, sier hun.

Snøen er viktig. Mye av nedbøren i Norge faller som snø, ifølge Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Snø er viktig for produksjon av kraft. Også dyr og insekter trenger snø. Mindre snø vil også gi færre muligheter til å stå på ski.

Men Norge ligger langt nord og har høye fjell. Det kan være at Norge blir et eksotisk reisemål i framtiden. Fordi det finnes snø her, sier Dyrrdal.

2022 var et ekstremt vær-år i verden. Varmen var voldsom både i Europa, Asia og USA. De siste åtte årene har vært de varmeste noensinne registrert. Det melder tjenesten Copernicus i Den europeiske union.

På Svalbard i Arktis var sommeren 2022 varmest noensinne. Temperaturen var 7,4 grader igjennom-snitt.

---

Fakta: Mindre snø

  • Øst og sør i Norge har hatt snøkaos.
  • Mens andre steder i landet melder om mindre snø.
  • Europa har hatt varmt vær i starten av 2023.

---