Verden

Får han jobben til Theresa May?

Tirsdag blir det klart hvem som blir De konservative og Storbritannias neste leder.

Mandag kveld var det uravstemning. Tirsdag blir resultatet klart. Hvem blir Det konservative partiets og Storbritannias nye leder. Blir det Boris Johnson eller utenriksminister Jeremy Hunt?

Medlemmene i partiet har hatt én måned på å bestemme seg. Alt tyder på at de velger Boris Johnson. Han er tidligere utenriksminister og ordfører i London.

Kampen om ledervervet startet i juni. Da sa statsminister Theresa May at hun slutter som partileder. Før det hadde hun forsøkt å få Parlamentet til å si ja til en avtale. Den var mellom Storbritannia og Den europeiske union (EU). Der sto det hvordan Storbritannias utmelding av EU skulle foregå. Denne utmeldingen ble bestemt i 2016. Den kalles brexit.

Ti kandidater ble til to etter avstemninger i partiet. Nå avgjøres altså den siste duellen: Johnson mot Hunt.

Valget står mellom to kandidater med lignende bakgrunn. Det kommer begge fra familier med mye penger og statur. De er i slekt med kongefamilien, har gått på privatskole og hat udannelse fra universitetet Oxford. Men de to har veldig forskjellig stil.

De har også forskjellig måte å forholde seg til brexit på. Begge to vil forhandle om avtalen med EU på nytt. Men EU sier at de ikke går med på store endringer. Begge kandidatene vil også at Storbritannia skal ut av EU uansett. Men Johnson er ikke villig til å utsette det flere ganger. Han vil at landet skal ut av EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Hunt er litt mer forsiktig. Han er villig til å be om en midlertidig utsettelse. Det er dersom han tror det er mulig å få til en ny avtale, men ikke innen fristen.

Siste utgave

På forsiden nå