Verden

Kosovo og Serbia vil jobbe sammen

I 1999 regnet bombene over Balkan. Nå skal to gamle uvenner samarbeide.

– Dette er virkelig historisk, strålte Donald Trump. USAs president besøker gjerne Kosovo og Serbia snart.

Landene Kosovo og Serbia ligger på Balkan. Nå har de blitt enige. Avtalen er laget hos Trump i USA. De skal samarbeide økonomisk. Hensikten er blant annet å skape jobber.

Serbias president Aleksandar Vucic var til stede i Washington. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Avdullah Hoti er statsminister i Kosovo. Han var også der.

USA får noe igjen for strevet: Serbia vil flytte ambassaden sin i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Det gjorde USA selv i 2017. I tillegg anerkjenner Kosovo Israel, ifølge Trump.

Serbia og Kosovo har en blodig fortid og et vanskelig forhold. I 1999 bombet Nato flere steder på Balkan. Forsvars-alliansen angrep en suveren stat for første gang. Serbia og Kosovo var den gang en del av staten Jugoslavia. Nato skulle stoppe serbernes angrep på albanerne i Kosovo. 500 vanlige mennesker kan ha blitt drept under bombingen, som varte i 2,5 måneder. Noen mener tallet er høyere. Etter uker med bombing trakk serberne seg tilbake.

I dag finnes ikke Jugoslavia mer. Kosovo rev seg løs fra Serbia i 2008 til protester.

Les denne saken: 10 år med uro og uvennskap

Mange land i Vesten støtter Kosovo. Serbia nekter å anerkjenne Kosovo som et land. Heller ikke Russland og Kina har gjort det. De samarbeider med Serbia.

Det tok lang tid før Serbia og Kosovo snakket sammen igjen etter krigen. Det skjedde i 2011. Da ble de enige om noen ting. Landene har blant annet samarbeidet om jernbane og flygninger. Men ledere i næringslivet har vært frustrert. Det har skjedd for lite på andre områder.

Samtalene mellom landene fortsetter. Vucic og Hoti dro videre fra USA til Brussel i Belgia. Den europeiske union (EU) har meklet mellom partene i ti år.

Landene ønsker å bli en del av EU. Enigheten fra USA kan bli et nyttig bidrag, mener de. Lederne vil at landene får et normalt forhold igjen.

EU har lagt til rette for samtaler lenge. Det har ført til rundt 30 avtaler mellom landene. De fleste har ikke blitt fulgt.

Andre kilder: NRK, FN og NTB

Siste utgave

På forsiden nå