Verden

Handler medisiner og mat på internett

Cubanere har fått økt tilgang til internett. De har mulighet til å skaffe seg varer de ellers ikke får tak i.

I gruppechatten på meldingstjenesten Telegram ruller meldingene inn.

– Jeg trenger flytende ibuprofen og paracetamol, skriver en bruker. Jeg trenger det til min 10 måneder gamle baby. Det haster.

Andre tilbyr medisin fra utlandet. Det kan være antibiotika, graviditets-tester, vitaminer eller kremer mot utslett.

Cuba blir styrt av ett parti. De ønsker å ha kontroll på det meste. Cuba har også strenge tiltak fra USA. Mange cubanere mangler mye.

Det er 170.000 mennesker i gruppa på Telegram. Det er bare én av gruppene som har oppstått de siste årene. Flere cubanere har begynt å bruke internett de siste årene. I år 2000 brukte under én prosent av befolkningen på Cuba internett. I 2021 var det 71 prosent. Det viser data fra International Tele-communications Union.

I dag brukes internett til kjøp og salg av alt fra egg til bildeler. Det har lenge vært et svart marked på Cuba. Landet har manglet grunnleggende varer i mange år. Slik som melk, kylling, medisiner, rengjøringsmidler. Cubanere er godt kjent med å skaffe seg varer på andre måter enn å gå i butikken.

– Før handelen på internett tok av, skjedde slik handel gjennom kontakter. Det kunne være naboer og kjente i lokalsamfunnet, sier Ricardo Torres. Torres er cubansk, men studerer ved American University i Washington.

Slik handel er egentlig ulovlig. Men det varierer hvor ulovlig handelen er.

Cuba har fått større økonomiske problemer de siste årene. Dette ble forsterket av pandemien. Krisen har ført til at netthandelen har eksplodert, forteller Torres.

Mange produkter selges i pesos. Cubanske pesos er den offisielle valutaen på Cuba. Men dyrere varer må ofte betales med dollar eller euro. Betalingene skjer med kontanter eller bankoverføringer i utlandet.

Cubanere med god råd kan kjøpe seg dyre ting. Vanlige cubanere kjøper dagligdagse varer.

Det gjelder blant andre Leonardo. Han er statsansatt og ønsker ikke at hans egentlige navn blir brukt. Han er redd for straff fra myndighetene.

For tre måneder siden begynte Leonardo å handle fra kjente som kom fra utlandet. Han kjøper varer som inhalatorer, antibiotika og hudkremer. Han selger dem videre for en liten fortjeneste på nettet.

Myndighetene er sterkt kritiske til slike mellommenn. Spesielt folk som kjøper varer i cubanske butikker og selger dem videre til en høyere pris.

President Miguel Díaz-Canel sa de ville slå ned på praksisen i slutten av oktober. Han kalte disse mellommennene for kriminelle, svindlere, late og korrupte.

– Det bryter med grunnleggende sosialistiske verdier, sa han.

Vanlige cubanere har måttet være kreativ for å overleve. Salget på WhatsApp, Facebook og Telegram startet først opp i 2018. Det var da cubanere fikk tilgang til internett på telefonene sine.

Internett ble viktig for svært mange cubanere under pandemien. Offentlige tjenestemenn innrømmer at internett er viktig for landets økonomiske vekst.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå