Verden

Erdogan ikke like sikker på seier

Søndag er det valg i Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan kan miste makten.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er ikke lenger så sikker på seier. Søndag er det valg i landet. Hvordan kurderne stemmer, kan få mye å si.

Tyrkerne skal velge både president og nasjonal-forsamling. Det skjer etter at Erdogan bestemte at det skulle bli nyvalg. Valget skjer over ett år tidligere enn først planlagt.

Kanskje håpet Erdogan at han og partiet skulle vinne greit. Partiet hans er Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP). De samarbeider med partiet Nasjonal bevegelse (MHP).

Men AKP og MHP står i fare for å miste flertallet. Det viser nye menings-målinger. Til og med Erdogan innrømmer at han kan miste makten over nasjonal-forsamlingen. Den får 600 plasser etter en endring som ble bestemt i fjor.

AKP og MHP kan få færre enn 300 plasser. Skjer det, kan de lete etter noen flere å samarbeide med. Det sa presidenten til radiokanalen Kral FM.

– Men sjansene til det er veldig, veldig små, sa han.

Flere partier har samlet seg. De vil forsøke å vinne over mektige Erdogan. De får 38,6 prosents støtte, ifølge en menings-måling.

Partiet Demokratisk folkeparti (HDP) er ikke med i denne alliansen. De støtter kurderne i Tyrkia. Dette partiet får 12,1 prosents støtte. Det er over grensa for å komme inn i nasjonal-forsamlingen. I Tyrkia er denne sperre-grensa på 10 prosent. Dermed kan HDP være med på å ta makten fra AKP og dem de samarbeider med. Slik kan partiene i opposisjonen ta over makten.

Også i valget av president kan kurdernes stemmer bli viktige. I første omgang vil mange trolig stemme på HDPs kandidat Selahattin Demirtas. Han driver valgkamp fra fengselet. Årsaken er at han ble anklaget for å ha noe å gjøre med partiet PKK. Det er et forbudt kurdisk parti i Tyrkia.

Kurdistans arbeiderparti PKK regnes som en terror-organisasjon i Tyrkia. De har utført flere terror-angrep i landet. De krever at kurderne får sin egen stat. Det er noe mange tyrkere frykter. Det finnes mange etniske grupper i landet. Hvis én av dem får løsrive seg, frykter de at alt blir splittet opp. Det har Tyrkia-ekspert Siri Neset tidligere sagt til Klar Tale. Hun er forsker ved Chr. Michelsens Institutt.

I vår angrep Tyrkia kurdere i Syria. De var redde for at kurderne skulle sikre seg landområder nær grensa til Tyrkia.

Demirtas har ingen sjanse mot Erdogan. Men det kan sosialdemokraten Muharrem Ince ha. Ince representerer Republikansk folkeparti (CHP). Dersom Erdogan ikke klarer å sikre seg flertall i søndagens valg, blir det en ny valgomgang 8. juli. Da kan kurdernes stemme nok en gang få mye å si.

Dette er årsaken til at byen Diyarbakir har blitt viktig i valgkampen. Det er den største byen i Tyrkia hvor det bor flest kurdere. Både Erdogan og Ince har reist dit. Slik ville de prøve å overbevise kurdiske velgere.

Mange i byen støtter HDP. I valget i 2015 fikk partiet 71 prosent av stemmene. AKP fikk bare 22 prosent. Færre kurdere støtter AKP nå enn før. Årsaken er at partiet samarbeider med MHP. Det er et nasjonalistisk parti.

– AKP valgte MHP på bekostning av kurderne. Det har irritert kurdere generelt. Også dem som stemmer på AKP, sier Mehmed Vural. Han er president for samfunnsfaglig forsknings-institutt. Det er ved Dicle-universitetet i Diyarbakir.

De siste årene har folk fra opposisjonen og mediefolk blitt satt i fengsel i Tyrkia. Det har skjedd etter at militæret forsøkte å ta over makten i landet i 2016. Siden da har Erdogan styrt landet mer og mer strengt.

Siste utgave

På forsiden nå