De ble hedret og kjent i hele verden. Men siden har flere vinnere av Nobels fredspris fått kritikk og kjeft.
Aung San Suu Kyi fra Myanmar fikk Nobels fredspris i 1991. Nå blir hun kritisert av verden. Hun gjør for lite for å hjelpe rohingya-folket i landet.
Noen sier Myanmar vil fjerne folkegruppa. Suu Kyi har fungert som en statsminister siden 2015. Hun fikk fredsprisen for å kjempe for demokrati.
Nesten en halv million personer krever at hun skal gi tilbake fredsprisen.
– Det er dramatisk, mener Asle Sveen. Han er ekspert på fredsprisen.
Suu Kyi har kjempet hardt. Hun har vært populær svært lenge.
– Det er uvanlig å plutselig være i en slik situasjon, sier han.
Barack Obama fikk Nobels fredspris som president i USA. Det var i 2009. Men han klarte ikke å avslutte krigene i Irak og Afghanistan. Flere krever fortsatt at han skal gi fra seg medaljen sin.
Lech Walesa fra Polen fikk fredsprisen i 1983. Han startet fagforeningen Solidaritet. Folk i Polen kjempet for å bli fri fra kommunistisk styre. Walesa var en del av denne kampen. Fagforeningen hans jobbet for demokrati.
Så ble han beskyldt for å ha samarbeidet med kommunister. Selv nekter han. I 2009 truet han med å levere tilbake Nobels fredspris. Han truet også med å forlate Polen, om ikke folk sluttet å beskylde ham.
Ernesto Moneta fra Italia fikk fredsprisen i 1907. Han jobbet for fred gjennom organisasjonen «Unione Lombarda per la Pace e l'Arbitrariato».
Også han fikk kritikk. Han støttet Italia i å invadere Libya.
Fredag vet vi hvem som får Nobels fredspris i år. Det er ikke lett å avgjøre hvem som skal få fredsprisen. Medlemmer i Nobelkomiteen har vært uenige. Flere har sluttet i protest.
Palestinernes leder Yasser Arafat fikk fredsprisen i 1994. Han delte den med israelske Shimon Peres og Yitzhak Rabin. Det gjorde at ett medlem i komiteen sluttet.