Verden

Kan det bli fred etter denne middagen?

Folk fra Sør-Korea spiste middag med Nord-Koreas leder. Hva blir følgene av det? Dette tror eksperten.

Det er ti år siden sist. En gruppe fra Sør-Koreas regjering er på plass i Nord-Korea. Nord-Koreas leder Kim Jong-un har invitert til velkomstmiddag.

Personene fra Sør-Korea kom til Pyongyang i Nord-Korea. Det skjedde mandag ettermiddag. Det sier en talsmann for president Moon Jae-in. Han er president i Sør-Korea.

Situasjonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea har vært spent lenge. Får denne middagen noen følger?

Geir Helgesen er ekspert på Nord-Korea. Han er direktør ved NIAS, Nordisk institutt for Asia-studier.

Det har jo vært en slags fred på den koreanske halvøya i over 60 år. Men det har vært en men fred som ikke er så fredelig, med en veldig spent atomsfære, forklarer Helgesen til Klar Tale.

Det er soldater fra andre land i Sør-Korea. Det har også vært militære hendelser jevnlig i begge land i flere år.

– Hvis det skal skje en fredelig utvikling, så må jo landene prate sammen, sier Helgesen.

Eksperten mener det er en stor nyhet at en gruppe fra regjeringen reiser til Nord-Korea.

– Landene er jo ellers helt isolert fra hverandre. Det sendes ikke brev, det er ingen telefoner. Ingen kjører heller mellom landene, sier han.

Helgesen tror ikke det skjer så mye med en gang etter middagen.

– De er jo der for å snakke sammen. Det er sjeldent at slike samtaler blir til noe handling med en gang. Men det er et håp om at de blir enige om fortsatt å snakke sammen. Dessuten at samtalene skal skje mellom folk på et høyere politisk nivå, sier han.

Han tror at det kan bli samtaler mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og presidenten i Sør-Korea.

– Samtidig skal vi huske på at Sør-Korea må ta hensyn til USAs president Donald Trump. Bakgrunnen er at Sør-Korea og USA samarbeider om forsvar, forklarer han.

– USA er skeptiske. Trump og hans folk har sagt at de vil forhandle med Nord-Korea, men de har stilt krav før forhandlingene skal skje. Blant disse er at Nord-Korea skal ha mindre våpen. De må også innrømme å ha brutt internasjonale lover og si ja til å slutte med atomvåpen. Men Nord-Korea vil forhandle uten disse kravene, sier eksperten.

Han forklarer også at Sør-Korea er på grensa til å irritere USA.

– For Sør-Korea er det likevel viktig å få i gang samtalene, sier han.

De olympiske lekene i Sør-Korea ble også viktige. Søsteren til Nord-Koreas leder kom til lekene. Der ble hun tatt bilde av mens hun skålte med presidenten og smilte og vinket.

– Det at Nord-Korea kom til lekene, er viktig for å komme videre, sier Helgesen.

Han synes det er vanskelig å si noe om hva som blir situasjonen framover.

– Det er vanskelig å forholde seg til Trump. Men nå har en president i Sør-Korea valgt å snakke med Nord-Korea igjen. Denne saken ble han valgt på. Det gjenstår å se om en får et tredje besøk. Da kan det blir resultater, sier han.

Helgesen frykter likevel at det kan bli for vanskelig å fortsette, om USA ikke liker det som skjer.

– Det kan gå i stykker. Men hvis det ikke gjør det, så kan vi håpe på at vi er inne på noe som fører framover, sier han.

Gruppa i Nord-Korea skal snakke om atomvåpen og forhandlinger. Sør-Koreas president Moon Jae-in har sendt sin øverste sikkerhetsrådgiver. Målet med besøket er å hindre en mulig konflikt.

Siste utgave

På forsiden nå