Verden

Tenåringer gjør seg klare til kamp

USA må gjøre noe med våpenlovene, krever ungdommer. De får støtte i hele verden.

14. februar 2018: Skoledagen er nesten slutt. En ung mann utløser brannalarmen. Han er på en videregående skole i Florida i USA. Ungdommer strømmer ut fra klasserommene. Så begynner mannen å skyte med et halvautomatisk gevær.

Skoleskytingen er langt fra glemt. Ungdommer gjør seg klare til kamp. En kamp mot våpenlovene til USA. Det er altfor enkelt å få tak i våpen, mener de. President Donald Trump er åpen for å endre lovene.

Lørdag kommer tusenvis av mennesker til hovedstaden Washington D.C.

Det kan komme så mange som 500.000 for å protestere, skriver avisa The Washington Post.

– Vær tålmodige, sier politiet til folk i byen. Protesten «March for Our Lives» (Marsjen for våre liv) kan skape trøbbel for trafikken.

Elever som overlevde skytingen, vil samle USA med denne protesten. De vil få slutt på volden.

– Vi er tenåringer. Og vi leder en nasjonal bevegelse, sier 17 år gamle David til avisa The Los Angeles Times.

Emma Gonzalez er student ved skolen i Florida. Hun var rasende etter skytingen.

– Skam dere, politikere, sa hun. Tårene trillet nedover kinnene.

Folk kommer også til å protestere andre steder. Det skal skje i over 800 byer, ifølge avisa i Los Angeles. Det skal kjempes mot våpen i store byer som Paris i Frankrike, Tokyo i Japan og Sydney i Australia.

Grunnloven i USA sier at folk har rett til å eie og bære våpen. De skal kunne beskytte seg selv. Mange i USA er derfor opptatt av denne retten.

– Våpenlovene får alltid kritikk etter slike skytinger. Men lite blir endret, sa Jan Arild Snoen til Klar Tale i februar. Han er ekspert på USA.

Han trodde ikke på noen endring denne gangen heller.

Rundt 15.600 personer ble drept med skytevåpen i USA i fjor. Det viser tall fra organisasjonen Gun Violence. Selvmord er ikke med i tallene.

Nikolas Cruz er siktet for drapene i Florida. Påtalemyndigheten i delstaten krever dødsstraff for 19-åringen. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Cruz kjøpte våpenet sitt på lovlig måte.

Mange i USA vil ha strengere regler for våpen. Det viser en undersøkelse fra nettstedet gallup.com. Men det betyr ikke at amerikanerne vil gi fra seg våpnene sine.