Verden

Tenåringer gjør seg klare til kamp

USA må gjøre noe med våpenlovene, krever ungdommer. De får støtte i hele verden.

14. februar 2018: Skoledagen er nesten slutt. En ung mann utløser brannalarmen. Han er på en videregående skole i Florida i USA. Ungdommer strømmer ut fra klasserommene. Så begynner mannen å skyte med et halvautomatisk gevær.

Skoleskytingen er langt fra glemt. Ungdommer gjør seg klare til kamp. En kamp mot våpenlovene til USA. Det er altfor enkelt å få tak i våpen, mener de. President Donald Trump er åpen for å endre lovene.

Lørdag kommer tusenvis av mennesker til hovedstaden Washington D.C.

Det kan komme så mange som 500.000 for å protestere, skriver avisa The Washington Post.

– Vær tålmodige, sier politiet til folk i byen. Protesten «March for Our Lives» (Marsjen for våre liv) kan skape trøbbel for trafikken.

Elever som overlevde skytingen, vil samle USA med denne protesten. De vil få slutt på volden.

– Vi er tenåringer. Og vi leder en nasjonal bevegelse, sier 17 år gamle David til avisa The Los Angeles Times.

Emma Gonzalez er student ved skolen i Florida. Hun var rasende etter skytingen.

– Skam dere, politikere, sa hun. Tårene trillet nedover kinnene.

Folk kommer også til å protestere andre steder. Det skal skje i over 800 byer, ifølge avisa i Los Angeles. Det skal kjempes mot våpen i store byer som Paris i Frankrike, Tokyo i Japan og Sydney i Australia.

Grunnloven i USA sier at folk har rett til å eie og bære våpen. De skal kunne beskytte seg selv. Mange i USA er derfor opptatt av denne retten.

– Våpenlovene får alltid kritikk etter slike skytinger. Men lite blir endret, sa Jan Arild Snoen til Klar Tale i februar. Han er ekspert på USA.

Han trodde ikke på noen endring denne gangen heller.

Rundt 15.600 personer ble drept med skytevåpen i USA i fjor. Det viser tall fra organisasjonen Gun Violence. Selvmord er ikke med i tallene.

Nikolas Cruz er siktet for drapene i Florida. Påtalemyndigheten i delstaten krever dødsstraff for 19-åringen. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Cruz kjøpte våpenet sitt på lovlig måte.

Mange i USA vil ha strengere regler for våpen. Det viser en undersøkelse fra nettstedet gallup.com. Men det betyr ikke at amerikanerne vil gi fra seg våpnene sine.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå