Kultur
Bilde 1 av 2

Seks statsministres middag

I høst kan du se seks norske statsministre kose seg sammen.

NRK lager TV-programmet «Da vi styrte landet». De siste seks statsministrene i Norge skal spise middag sammen.

De skal snakke om da de styrte landet. De skal snakke om når de lyktes, og når det ikke gikk så bra. Ting de er stolte av, og ting de angrer på. De skal også snakke om vennskap og krangler i politikken.

– Vi har ikke vært samlet på den måten tidligere, med alle på en gang. Men vi ses jo av og til, sier Kåre Willoch til nettsiden ABC Nyheter.

I programmet skal statsministrene intervjues hver for seg. I tillegg skal alle spise middag sammen seks ganger. Hver episode handler om én statsminister.

– De skal spise sammen. Det blir alvor, latter, følelser og noen krangler. Det er vanskelig å holde Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch ved samme bord i fem timer uten at de krangler. Det blir som i gamle dager, sier Tommy Gulliksen til avisa Dagbladet.

Han lager programmet sammen med Anne Marte Blindheim. Hun er politisk journalist.

Willoch og Brundtland kranglet ofte på 80- og 90-tallet. Da ledet de ledet Høyre og Arbeiderpartiet og kjempet de om makten i landet. Senere har de blitt vennligere med hverandre. I 2008 møttes de til debatt for første gang på kanalen TV2. Da snakket de vennlig sammen og var ganske enige. Programlederen måtte minne folk på at de pleide å krangle før, skriver avisa Aftenposten.

– Vi er blitt eldre, vet du. Og kanskje klokere også, sa Gro den gangen.

Men kanskje er det litt igjen av uenigheten mellom de to.

Statsministrene skal snakke om 22. juli. De skal snakke om hvordan oljen ble viktig for Norge. De skal også snakke om hvordan Norge samarbeider med EU.

Det er mye de har kranglet om på TV og i Stortinget. Kjell Magne Bondevik sier de snakker sammen på en annen måte i programmet.

– Mange vil kanskje bli overrasket over at vi som har kjempet mot hverandre kan være så vennlige og hyggelige med hverandre. Når vi satt og spiste prøvde vi jo ikke å vinne en debatt, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Serien kommer på TV etter stortingsvalget i høst. Da er det ikke sikker Erna fremdeles er statsminister.

Siste utgave

På forsiden nå