Kultur

Malins magiske reise

Malin Falch har tegnet så lenge hun kan huske. Nå er hun klar med en tegneserie om norske sagn og eventyr.

Malin Falch er serieskaper fra Trondheim. Hun utdannet seg i San Francisco og tegner i Disney-tradisjon.

Falch har tegnet så lenge hun kan huske. Men hun tenkte aldri at det var noe hun kunne leve av. Det forandret seg da hun ble kjent med et miljø på nettet. Der ble hun kjent med begrepet consept artist.

– Jeg møtte folk som tegnet slik jeg ville tegne. Jeg så at det er mulig å ha tegning som jobb, sier Falch til nyhetsbyrået NTB.

Neste steg for den unge kunstneren ble å finne en skole der hun kunne lære teknikker. Den fant hun i San Francisco i USA. På Academy Of Art University lærte hun å tegne i Disney-stil.

– Jeg drømte jo om å jobbe for Disney eller DreamWorks, sier Falch.

Men noe lokket henne hjem til Norge igjen. Forlaget Egmont hadde sett tegninger på nettet og kontakt henne. Sammen utviklet de en idé om en tegneserie.

– Vi fikk støtte fra Kulturrådet og da var det ikke noe særlig mer å lure på. Dette var noe jeg virkelig ville, sier Falch.

Nå er hun klar med sin første tegneserieroman. Første bok ut i Nordlys-serien heter «Reisen til Jotundalen». Her tar Falch oss med til et magisk sted, full av referanser til norske folkeeventyr og sagn.

– Jeg ville bringe videre min egen fascinasjon for eventyr og fabelskikkelser. Jeg har jo skapt noe helt eget, men med inspirasjon fra Theodor Kittelsens troll og de mange eventyrene i Asbjørnsen og Moes samlinger. Selv var jeg veldig glad i «Gutten som kappåt med trollet» og «Kvitebjørn kong Valemon», sier hun.

Norske eventyr har blitt populære igjen. Regissør Mikkel Brænne Sandemose laget film om Askeladden. Også Disney var inspirert av eventyr, norske stavkirker og fjell da de laget filmen «Frost».

– «Frost» beviste at det var interesse for både nordisk kultur og natur. Ingen animasjonsfilm har vel tjent inn mer penger, sier Falch.

Falch vært opptatt av å lage en verden som virker ekte. I boka kan du se Røros' fine gater, stabbur, kjente fjell og vikingskip.

Planen er at bokserien skal bli 3 til 4 bøker. Det skal komme ut én bok i året.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå