Verden
VINNER: Maria Ressa er en av to som vinner prisen, på grunn av hennes kamp for ytringsfrihet.

De vant Nobels fredspris

Nobels fredspris deles ut for hundrede gang. Det er Maria Ressa og Dmitrij Muratov som får prisen.

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratoy får Nobels fredspris for i år. De vinner for deres modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland.

Berit Reiss-Andersen kunngjorde prisen fredag. Hun er leder av Nobelkomiteen.

Maria Ressa laget i 2012 nyhets-nettsiden «Rappler». Der har hun blant annet kritisert presidenten i landet, Rodrigo Duterte. Presidenten har fått mye kritikk for å sensurere journalister i landet. Maria Ressa har blitt forfulgt, trakassert og til og med arrestert. Likevel har hun fortsatt.

Reiss-Andersen sa at Ressa har gjort viktig arbeid for frihet i landet sitt.

– Gjennom siden hennes har Ressa avslørt maktmisbruk og vold i hennes hjemland, Filippinene, sa Reiss-Andersen.

Hun sa også at Ressa har vist hvordan sosiale medier har blitt brukt til å spre falske nyheter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var en av dem som nominerte Ressa til prisen.

Dmitrij Muratov fikk også prisen. Hans avis, Novaja Gazeta, ble etablert i 1993. Komiteen sier at avisen har vært en viktig kilde for selvstendig informasjon.

Avisen har diskutert viktige temaer, som korrupsjon, politivold og juks ved valg. Siden avisen ble lansert, har seks av journalistene deres blitt drept. En av dem het Anna Politkovskaja. Hun ble drept for 15 år og en dag siden. Muratov sier at han dediserer prisen til de drepte journalistene.

Journalistane Dmitri Muratov (biletet) og Maria Ressa får Nobels fredspris for 2021 for innsatsen for ytringsfridom i Russland og Filippinane. (AP Photo/Aleksander Zemlianitsjenko)

Dmitirij Peskov er Putins talsmann. Han har gratulert Muratov med prisen.

– Vi gratulerer ham. Han er kunnskapsrik og modig, sa han til pressen.

Reiss-Andersen sier at Muratov og Ressa representerer viktige idealer. Hun sier at pressefriheten er truet flere steder i verden.

– Pressefrihet er avgjørende for å ha et demokratisk samfunn. Disse farene ser vi ikke bare i disse landene, men over hele verden, sier hun.

Elin Floberghagen er general-sekretær i Norsk Presseforbund. Hun sier det var et godt valg av vinnere.

– Dette var veldig gode nyheter. Maria Ressa og Dmitrij Muratovs mot er en inspirasjon for alle som tror på pressefrihet og demokrati, sier hun.

For 120 år siden ble Nobels første fredspris delt ut. Siden har mennesker og organisasjoner fått den nesten hvert år. Den anerkjente prisen skal markere viktig innsats som er gjort for å skape fred i verden. Det er Den norske Nobelkomite som bestemmer hvem som skal få den.

Mange kjente mennesker har fått prisen. Blant dem er Mor Teresa, Desmond Tutu, Martin Luther King og Barack Obama. I år er det den hundrede prisen som deles ut.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå