Norge

Hvem vinner fredsprisen?

Fredag får vi svaret på hvem som vinner Nobels fredspris for i år.

Klokka 11 får vi svaret. Da blir det kjent hvem som vinner Nobels fredspris for i år.

Nobels fredspris ble delt ut for første gang i 1901. En person eller organisasjon vunnet prisen nesten hvert år siden.

Hvert år deles det ut fem Nobelpriser i ulike kategorier. Torsdag vant Abdulrazak Gurnah Nobelprisen i litteratur. I tillegg deles også Nobelprisene i medisin, fysikk og kjemi.

Prisene ble laget etter at Alfred Nobel døde. Han hadde gitt store deler av formuen sin til nettopp disse prisene i sitt testamente.

Alfred Nobel var en svensk oppfinner. Dynamitten er blant hans oppfinnelser. Denne oppfinnelsen gjorde ham veldig rik. Likevel er det i dag Nobelprisene han er mest kjent for.

Fredsprisen deles ut årlig av Den norske Nobelkomité. Den gis til en person eller organisasjon som har gjort noe for at verden blir et bedre sted å være. Noen år har ikke prisen blitt delt ut. Særlig i år der det har vært store kriger. Begrunnelsen har da vært at ingen har vært verdige å vinne prisen.

I 2020 fikk Verdens Matvareprogram fredsprisen. Organisasjonen vant for sitt arbeid mot sult og for fred.

Fredag får vi vite hvem som får årets pris. I år er det 329 nominerte. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne.

Blant de nominerte er organisasjonen Reportere uten grenser. De jobber for pressefrihet og sikkerhet for journalister. Også flere medieorganisasjoner og journalister er nominert.

Det er også flere som jobber for demokrati, og som kjemper mot undertrykkende og autoritære regimer. Svetlana Tikhanovskaja er blant dem. Hun leder opposisjonen mot regimet i Hviterussland.

Også Verdens helseorganisasjon, bevegelsen Black Lives Matter og miljøaktivist Greta Thunberg er nominerte. Det samme er USAs tidligere president Donald Trump og presidenten i Russland, Vladimir Putin.

Fotballspiller Marcus Rashford, hertuginne Meghan og Michelle Obama kan også vinne fredsprisen.

Fredsprisen er blitt droppet 19 ganger. Det er særlig i perioder med store kriger. Begrunnelsen har vært at det ikke var noen verdige saker eller kandidater blant de nominerte.

---

Nobels fredspris

  • Vinneren av Nobels fredspris blir annonsert fredag 8. oktober klokka 11.
  • 329 personer og organisasjoner er nominerte til å vinne prisen.
  • Den deles ut til noen som har gjort noe for at verden er et bedre sted å være.
  • Prisen er blitt delt ut nesten hvert år siden 1901.
  • Den ble startet etter at Alfred Nobel døde.
  • I sitt testamente hadde han gitt nesten alle sine penger til å dele ut Nobelprisene.

---



Siste utgave

På forsiden nå