Kultur

Derfor bør du tenke deg om før du velger kostyme

En debatt om hvilke kostymer det er greit å kle seg ut i har blusset opp i mediene før halloween. Dette er årsaken.

Denne helgen skal spøkelser, hekser, monstre og djevler ut og samle godteri. Demoner, skumle klovner, skjelett og trollmenn skal på fest.

Det er mange ting å kle seg ut som på halloween. Men det er også noen ting du kanskje bør unngå.

I 2017 kledde Siv Jensen seg ut som indianer på en temafest i Finans-departementet. Hun var da finansminister. Kostymet fikk stor oppmerksomhet i mediene.

– Når noen bruker et kostyme som dette, tenker jeg at de ikke forstår urbefolkningers kultur og undertrykkelsen disse gruppene har opplevd, sa Kenzie Allen til kanalen NRK i 2017.

Hun bor i Trondheim, men er medlem av den amerikanske urbefolknings-stammen Oneida i USA.

Noen mener at en indianderdrakt ikke bør være et kostyme. Andre er uenige. Men dette er årsaken til at noen kostymer er mye diskutert i disse dager.

Allen er altså ikke alene om å reagere på slike kostymer.

– Kostymene kan noen ganger virke som satire for undertrykte folks kultur. Inkludert min. Jeg er indianer av Taíno-nasjonen fra Den dominikanske republikk. Og hver gang jeg ser et indianerkostyme, får det meg til å føle meg lite respektert, skriver Valerie Reynoso i det amerikanske magasinet Teen Vogue.

Linda Tinuke Strandmyr er fungerende daglig leder ved Antirasistisk Senter.

– Unngå alle kostymer som tilhører noen andres kultur, eller å kle seg ut som en folkegruppe eller mennesker fra ulike land, sier hun til avisa VG.

Hun mener at det ikke er greit å kle seg ut som utseende til helt vanlige mennesker. Som å male huden svart eller å ta på seg en parykk av afrohår. Det mener hun nesten er rasistisk.

– Vi skal ikke gjøre lek av hvordan helt vanlige mennesker ser ut. Å ta på seg afroparykk er ikke noe å underholde seg selv eller andre med. Det er smakløst, taktløst og i grenseland til rasistisk, sier hun til avisa.

VG har snakket med flere om hvilke kostymer folk bør unngå.

De fleste mener at å sminke seg til en mye mørkere hudfarge er problematisk. Det samme gjelder nasjonaldrakter eller folkedrakter. Årsaken er at det kan bli oppfattet som at det er å gjøre narr av kulturen deres - kulturell appropriasjon.

Kulturell appropriasjon er når noen låner elementer fra grupper som historisk har vært undertrykt. Det kan brukes om mennesker som ikke viser respekt for andres kulturer.

– Ved å bruke slike kostymer bidrar folk til å videreføre undertrykkelsen. Ideen om at vi er fremmede, undermennesker, og fortjener mindre respekt enn andres kultur. Indianerdrakt og andre urfolks antrekk skal ikke være komiske. De er faktisk hellige og like normale som andre klær er, skriver Valerie Reynoso.





Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå