Kultur

Hvorfor snakker så mange om prins Harry?

Selvbiografi, TV-intervju og sterke meninger mot den britiske kongefamilien. Bare fire måneder etter at dronning Elizabeth døde, sliter kongehuset med å holde sammen.

De siste ukene har mange medier skrevet om prins Harry. Årsaken er den nye boka hans. Prins Harry er en del av den britiske kongefamilien. Men har valgt å trekke seg unna, sammen med hertuginne Meghan Markle.

Boka kommer snart og heter «Spare», som betyr reserve på norsk.

Noen detaljer fra boka har allerede lekket ut. En spansk bokhandler la boka ut for salg før den egentlig skulle ut. Derfor er en del informasjon allerede kommet ut. Og mye av det har fått folk til å snakke om prinsen. Flere norske og utenlandske medier har skrevet om saken.

Prins Harry har blant annet skrevet om en hendelse med sin bror prins William. Der William skal ha gått til fysisk angrep på Harry under en krangel.

Han forteller også om hvordan han mistet jomfrudommen. Han innrømmer å ha brukt narkotika. Og han hevder å ha drept 25 personer mens han tjenestegjorde i Afghanistan.

Det britiske kongehuset har så langt ikke kommentert innholdet.

Søndag var han også på intervju hos kanalen ITV og et på kanalen CBS. De ble sendt rett etter hverandre.

Under intervjuet snakket de om en annen hendelse. Hvor prins William og prins Harry kranglet om Meghan Markle.

– Han ville jeg skulle slå ham tilbake. Men jeg valgte å ikke gjøre det, sier prins Harry.

– Jeg vil forsones, men først må det tas ansvar, sier han.

Prins Harry vet ikke om det ville vært bedre om han ikke sa noe. Men han sier at boken er et uttrykk for ønsket om å dele sin side av historien.

Men nye målinger viser at folk begynner å bli lei av hele dramaet på kongehuset.

Boka til prins Harry er øverst på bestselgerlisten til Amazon UK lørdag. Selv om den slippes først tirsdag 10. januar. Folk har kjøpt boka på forhånd og er klar til å lese.

Eksperter mener Storbritannias monarki har store problemer. Og sin største krise siden 1990-tallet. Da han far kong Charles skilte seg fra moren, prinsesse Diana.

Og det hele skjer også bare fire måneder etter at dronning Elizabeth, Harrys bestemor, døde.

– Her forsøker Charles å etablere seg som den nye kongen. Og nå har Harry sluppet denne bomben, som gjør at alt på en måte raser sammen rundt ham. Det sier Tina Brown. Hun er journalist, som blant annet har skrevet en biografi om prinsesse Diana.

Prins Harry og Meghan Markle har ikke jobbet for kongehuset siden 2020. Samme år flyttet de til USA. Og flere ganger har de fortalt om sine negative opplevelser med det britiske kongehuset. Og behandlet de ble utsatt for.

Budskapet til prinsen og hertuginnen har alltid vært den samme, ifølge dem selv. At de kongelige og de som hjelper til ikke er beskyttet. Verken mot fiendtlig og til tider rasistisk presse. Men at de heller lekker negative historier om dem til pressen.

---

Kort om saken

  • Prins Harry kommer med en biografi.
  • Boka kommer tirsdag 10. januar.
  • Flere sitater fra boka er blitt lekket og det har skapt kontroverser blant mange.

---

Siste utgave

På forsiden nå