Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barnebok om livets gåter

Jostein Gaarder skriver igjen bok om de store spørsmålene. Det er i barneboka «Det spørs» som kommer før påske.

Forfatter Jostein Gaarder har blant annet skrevet boka «Sofies Verden». Det er en ungdomsbok om filosofi. Boka ble en kjempe-suksess over hele verden. Den er oversatt til hele 59 språk. Det er solgt i 40 millioner eksemplarer av den i verden. Boka har også blitt film, musikal, TV-serie, teater og spill.

Nå kommer en ny bok fra Gaarder. Også den handler om de store spørsmålene i livet. Den nye boka «Det spørs» kommer ut før påske. Det er en bildebok for barn og unge.

– Det er noen spørsmål som barn stiller fra de er ganske små. De fortsetter å stille dem etter hvert som de blir eldre. Det er spørsmål om de store gåtene i livet. Disse spørsmålene har ikke noe klart svar, sier, sier Gaarder til nyhetsbyrået NTB.

I boka stiller forfatteren filosofiske spørsmål. Det er spørsmål som «hvor kommer verden fra?», «hva er det å være menneske?», «har noe vært her bestandig?».

– Jeg har hatt ideen til denne boka i mange år. Jeg har samarbeidet med kunstneren Akin Düzakin. Düzakin har laget noen fantastisk vakre bilder, sier Gaarder.

Han håper boka kan gi barn litt trening i å tenke kritisk. Samtidig håper han den kan gjøre at voksne er mer åpne for å tenke på de store gåtene i livet. De er rundt oss hele tiden.

Forfatteren ønsker ikke å gi leserne svar. Han vil oppmuntre dem til å tenke selv.

– Det viktigste med boka er at den bare stiller spørsmål som det ikke finnes klare svar på, sier Gaarder.