Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Besøker det «norske» USA

Kongeparet skal besøke statene Minnesota, Iowa og New York over ti dager i oktober. De skal følge nordmenns historie i USA.

Over ti dager i oktober skal kong Harald og dronning Sonja besøke USA. De skal til statene Minnesota, Iowa og New York. Programmet skal handle om nordmenns historie i USA. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Kongen har selv bodd i USA i nesten fem år under andre verdenskrig. Fram til han dro til Norge som åtte-åring i 1945, var Pook's Hill i delstaten Maryland hjemmet hans. På årets reise skal han ikke tilbake dit. Men sammen med dronning Sonja skal kong Harald besøke flere andre steder med sterke bånd til Norge og kongefamilien.

– Det blir et stort program i Midtvesten og i New York, sier Sven Gjeruldsen til NTB. Han er assisterende kommunikasjons-sjef ved Slottet.

Det offisielle programmet starter i Iowa 13. oktober. Deretter følger fire dager i Minnesota. I disse statene vil kongeparet møte representanter for myndighetene. I tillegg skal de besøke norsk-amerikanske miljøer og organisasjoner.

18. oktober reiser kongeparet til New York. Der er de blant æres-gjestene på en galla. Gallaen skal feire 100-årsjubileumet til American Scandinavian Foundation (ASF) noen dager senere. I New York skal kongeparet også besøke Ground Zero. Det er stedet hvor de to bygningene som ble angrepet i terror-angrepet 11. september 2001.