Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg elsker «Engler i sneen» på norsk

Judy Collins er en legende hjemme i USA. I mai gjør hun sin første konsert i Norge. Da synger hun den norske sangen «Engler i sneen».

Amerikanske Judy Collins spiller sin første konsert i Norge 30. mai. Hun spiller på festivalen Working Class Hero i Drammen i Buskerud. Der vil hun spille den norske sangen «Engler i sneen». Det vil hun gjøre på engelsk. Sangen har fått navnet «Angels In The Snow». Den er også med på det neste albumet hennes.

– Jeg elsket den det øyeblikket jeg hørte den, sier Collins.

Sangen ble skrevet av Ole Paus og Jonas Fjeld på slutten av 1980-tallet. Den gang sang Fjeld den sammen med artisten Lynni Trekreem. Eric Andersen har oversatt sangen til engelsk. Jonas Fjeld er med og korer.

Judy Collins forteller hvordan hun fikk høre «Engler i sneen» for første gang. Noen venner i Norge spilte sangen for henne.

– Jeg hørte melodien, elsket tekstene, også på engelsk da jeg fikk dem på epost. Men jeg begynte å elske dem på norsk også. Jeg hadde stor glede av å synge denne vakre sangen, og håper jeg har ytet den rettferdighet, sier hun.

Hennes versjon av «Engler i sneen» ble spilt inn i Nashville i USA.

74 år gamle Collins begynte sin karriere tidlig på 1960-tallet. Da sang hun andres sanger på sin egen måte. Hun lagde blant annet sanger av diktene til Leonard Cohed, Tom Paxton, Phil Ochs og Bob Dylan.

Collins forteller at familien hennes drev mye med musikk da hun vokste opp. Faren hadde sitt eget program på radio, der han sang kjente sanger. Noen av sangene skrev han også selv.

Som barn lærte Collins å spille piano.

– Jeg holdt alltid på med å finne og lære meg sanger, helt fra jeg var liten. Da jeg var 14 år gammel, fant jeg folkmusikken og forelsket meg i historiene og de enkle, gripende melodiene, sier hun.

Men hun har også inspirert andre. Crosby, Stills & Nash ble kjent for sangen «Suite: Judy Blue Eyes». Den hadde Stephen Stills skrevet om Judy Collins.

– Da jeg begynte å skrive sanger selv, hadde jeg allerede spilt inn seks album. Jeg ble inspirert av Leonard Cohen, som spurte meg hvorfor jeg ikke skrev noen egne sanger, når jeg hadde spilt inn så mange av hans. Jeg skriver fremdeles, akkurat som jeg finner sanger av store låtskrivere. Det synes jeg er en fantastisk balanse, det virker som jeg trenger begge deler, sier hun.

En god sang er en som når hjertet, mener Collins. Hun sier at det er en slags kjemi.

– Elsker jeg den, elsker jeg den. Og elsker jeg den nok til å spille den inn og opptre med den, vil den ta fatt i meg og fortelle meg hva den vil jeg skal gjøre med den. Sangen bestemmer, sier hun.