Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kjendiser vil redde liv på sjøen

En rekke kjendiser er med i kampanjen «Sommeren blir ikke den samme uten deg». Kampanjen skal minne folk på at det er viktig å bruke redningsvest.

Politikerne sliter med å bli enige om de vil ha et påbud om bruk av redningsvest i båt. Det er påbudt å ha redningsvest i båten, men det er foreløpig ikke påbudt å ha den på. Rednings-selskapet har startet sin egen kampanje. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Rednings-selskapet har fått med seg flere kjente artister i kampanjen «Sommeren blir ikke den samme uten deg». De er med i kampanjen for å minne folk over hele landet at det er viktig å bruke redningsvest i båten i sommer.

Maria Haukaas Mittet, Hanne Sørvaag og Klaus Sonstad er blant kjendisene som er med.

– Dette blir en nasjonal dugnad der alle kan hjelpe Rednings-selskapet med å redde enda flere liv på sjøen, sier Klaus Sonstad.

Rednings-selskapet hjelper hvert år over 12.000 mennesker i båt langs kysten av Norge, på Mjøsa og i Femunden. De 46 rednings-skøytene er bemannet med 1.200 rednings-menn.

– Vi elsker alle sjøen og det å være ute på vannet. Det er viktig at folk skjønner alvoret rundt de situasjoner som raskt kan oppstå. De siste ti årene har vi hjulpet 130.000 mennesker langs kysten vår. 350 av dem ble reddet fra å drukne. Det sier skipsfører Kai Jensen på rednings-skøyta RS Bergesen d.y.

Statistikk viser at det ofte er menn over 40 år som ikke bruker redningsvest. Røde Kors har startet sin egen sommerkampanje. De starter sommer-beredskapen med å prøve å få flere menn til å bruke redningsvest. Røde Kors oppfordrer til å dele bilder av menn i redningsvest på sosiale medier. Da merker du bildet med #barskivest.

– Ta et bilde av faren din, mannen din, kompisen eller kjæresten din i vest og vis ham frem. Menn som ikke bruker vest har fått veldig mye oppmerksomhet. Nå er det på tide at vi går sammen om å hylle de flotte mennene som går foran og tar et ansvar ved å bruke vest, sier Åsne Havnelid til nettsida NRK.no. Hun er generalsekretær i Norges Røde Kors.

 

Rednings-selskapets råd for en tryggere båtsommer:

 

1. Ha alltid redningsvesten på underveis i båten

 

2. Bruk ledig tid til å trene på sikkerhet med familien og venner

 

3. Sørg for at båt og motor har fått en skikkelig service før du legger utpå

 

4. Alkohol og båtkjøring går dårlig sammen

 

5. Avpass farten etter forholdene

 

6. En ekstra kanne med drivstoff kan redde ferien

 

7. Med VHF-radio om bord når du alltid Kystradioen og andre båter i nærheten

 

8. Lag en båtquiz og test hverandre på enkle spørsmål

 

9. Last ned Rednings-selskapets trygghets-app «RS App»