Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Laget kunst av Netanyahus «siste måltid» i Tel Aviv

Benjamin Netanyahu blir vist fram som både ensom og grådig. Israels statsminister er å se som motiv i kunst på gata i Tel Aviv.

Kunstverket er inspirerer av «det siste måltid». Det er et kjent motiv med Jesus i sentrum. Det skal være den siste gangen Jesus spiste mat med disiplene sine. Han skal ha blitt pågrepet og korsfestet etter det.

Kunsten er satt opp på Rabin-plassen i Tel Aviv. Den viser en Netanyahu som fråtser i mat. Han er helt alene ved et 10 meter langt bord. Maleriet viser ham som en hedonist uten kontakt med de rundt ham. For en hedonist er egen lykke og glede det viktigste som finnes. Det blir tolket som et angrep på en statsminister som mange misliker. 

Les også: Når skal de velge for tredje gang

Flere tusen har demonstrert i Israel de siste ukene. De krever at Netanyahu må slutte som statsminister. De mener han har gjort en dårlig jobb med å stoppe smitten av korona. De er også misfornøyde med håndteringen av den økonomiske krisa som har kommet etterpå. Han har også brukt unntakslover i Israel for å stoppe korona. Det er flere kritiske til.

Mange sier han bryter demokratiske tradisjoner i landet. Årsaken er at han holder på makten. Flere mener han gjør det for å slippe en rettssak om korrupsjon.

Les også: Netanyahu vant valget igjen

Kunstneren Itay Zalait har laget maleriet. Han sier at maleriet skal vise «det siste måltidet med Israel som et demokrati».

Statsministeren sitter ved et bord. Det er fullt av frukt, penger, tomme flasker med likør og en sigar. Det er en kritikk til de flotte gavene Netanyahu blir anklaget for å ha mottatt fra mektige støttespillere. Netanyahu selv er i ferd med å spise en stor kake. Det gjør han alene. Det er tolv tomme stoler rundt ham.