Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lesehester møtte prinsessen

Mange barn hadde lest bøkene kronprinsessen fortalte om – og nesten alle ville bli statsminister.

Kronprinsesse Mette-Marit møtte 40 elever fra femte klasse ved Ruseløkka Skole i Oslo tirsdag. Arrangementet «Leselystslottet» var for å få flere til å lese bøker. Det gjelder særlig barn og unge. Og barna i Oslo var ivrige lesere.

Forfatter Lars Joachim Grimstad har skrevet barnebøkene «Barna som forsvant» og «Solkongen». Kronprinsesse Mette-Marit spurte barna om de hadde lest dem. Hun ble tydelig overrasket over at nesten alle barna strakte hånda i været, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Så gøy, det var veldig gøy at så mange har lest bøkene. Er det noen av dere som kunne tenke dere å bli statsminister? spurte hun.

Nesten alle hendene føk igjen i været. Da begynte folk å le.

Forfatter Grimstad var med på lesedagen. Og barn er klare på hva de ville gjort hvis de var statsminister.

– Barn ville ikke droppet lekser og sørget for lengre ferier om de ble statsminister. De fleste sier at de ville gjøre verden til et bedre sted og ta imot flere flyktninger, sier han.

Grimstad skriver bøker han selv ville ha likt å lese og etter hva hans egne barn liker. Han prøver å ta opp temaer som er vanskelige, for eksempel hva vi er redde for. Barna fra Ruseløkka fortalte at de er redde for edderkopper, slanger, krig, mørket, døde og at vennene deres skal flytte.

Kronprinsesse Mette-Marit takket Grimstad for morsomme bøker. Det er bøker som samtidig får leseren til å tenke nye tanker om den verden vi lever i, mente hun. Grimstad leste litt høyt. Så fikk barna sjansen til å stille spørsmål.

Kronprinsessen fortalte at hennes barn leser mye selv og blir lest mye for.

Før de gikk, fikk barna kongelig tips om å lese boka «brødrene Løvehjerte» av Astrid Lindgren.

– Den er en av mine favorittbøker ennå, enda så mange bøker jeg har lest, sa kronprinsessen.

LES MER HER: Frister elever med bøker