Kultur

Minnes tragedien

Det er ti år siden ni personer ble klemt ihjel på Roskilde-festivalen.

Den 30. juni i 2000 spilte den amerikanske rockegruppa Pearl Jam på Roskilde-festivalen i Danmark. Bandet spilte på festivalens hovedscene «Orange scene». Publikum presset seg frem mot scenen. Åtte unge menn ble trampet og klemt ihjel. Dagen etter døde det niende offeret. Det var omtrent 50.000 mennesker på konserten. Det skriver nettavisa NRK.no.

Ulykken skal minnes torsdag. Det skjer med en helt spesiell opptreden av amerikanske Patti Smith. Hun er en kjent rockemusiker. Smith er mest kjent for punk, rock og poesi.

– Hun vil sammen med oss andre minnes Roskilde-festivalens verste natt noensinne. Det foregår ved åpningen av Orange scene før musikkprogrammet begynner, sier Rikke Öxner. Hun er musikksjef for Roskilde-festivalen.

Öxner sier at valget av den amerikanske artisten var enkelt.

– Hun ville svært gjerne komme og ble svært beæret over å bli spurt, sier Öxner.

Patti Smith spilte en konsert på Roskilde-festivalen i 2001. Det var året etter ulykken. Og var med på å gjenreise festivalen, mener Öxner.

– Hun ga publikum motet tilbake. Ulykken hadde gjort dypt inntrykk på henne. Det samme gjorde minnet om en vakker ettermiddag på Orange scene i 2001. Der ble 50.000 mennesker rørt. De var sammen om å gjenfinne meningen med livet i musikken, sier Öxner. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Lørdag spiller Patti Smith en egen konsert. Også denne gangen spiller hun på Orange scene.

Roskilde-festivalen har laget et stort sikkerhets-opplegg siden ulykken. En av reglene er at færre personer får komme helt foran scenen. Det har ikke vært lignende ulykker på festivalen siden 2000.

Flere store musikk-festivaler i verden bruker sikkerhets-reglene som Roskilde-festivalen har laget. En av dem er Glastonbury festivalen i England. Det er verdens største musikk-festival. Festivalen ble avlyst i 2001. Årsaken var at de ville gjøre sikkerheten bedre etter ulykken i Roskilde.

Etter ulykken har festivalen laget et minnesmerke ved siden av Orange scene. Det er en stein omgitt av ni trær. På steinen står teksten «Hvor skrøbelige vi er».

75.000 mennesker besøker Roskilde-festivalen hvert år. I tillegg er det mange som jobber frivillig. Totalt er det 150.000 mennesker på festivalen. 15 prosent av dem er nordmenn.

Flere norske artister skal spille på årets Roskilde-festival. Det er blant annet elektrogruppa Kings of Convenience. Og popgruppa John Olav Nilsen & Gjengen. Rockebandet Serena Maneesh spiller også. Årets festival er utsolgt. Roskilde-festivalen varer til søndag 4. juli.

Siste utgave

På forsiden nå