Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norsk TV er populært i utlandet

Flere enn noen gang vil ha norske TV-serier.

Over 20 TV-program skal vises i utlandet, ifølge kanalen NRK. Konseptene er solgt til TV-kanaler i andre land. Blant annet til USA, Kina og flere europeiske land. De utenlandske kanalene skal lage egne versjoner av programmene.

– Plutselig har veldig mange blitt interessert i norsk TV. Først i dramaserier, som alle vil ha nå, sier Espen S. Huseby. Han er sjef i Nordic World til NRK. De lager mange norske TV-programmer.

Nå skal også andre typer programmer sendes i utlandet. Særlig programmer som blander fakta og underholdning. NRK har laget programmet «Ikke gjør dette hjemme». Der tester de alt som ikke må testes i eget hus. For eksempel hvordan det er å bo med 40.000 bier. Eller å sprenge kjøtt. Eller å slå veldig hardt på en ølflaske. Programmet vises nå i seks andre land.

Kanalen TV 2 har solgt programmet «The Stream» til USA. Den amerikanske kanalen NBC skal lage en egen versjon av programmet. Den kommer neste år.

– Dette er historisk. Aldri før har TV-programmer laget i Norge blitt solgt til USA, sier Eva Marie Uddu i produksjonsselskapet Monster.

NRKs serie Skam er også solgt til USA. Selskapet XIX Entertainment skal lage versjonen SHAME, ifølge NRK.